Bereken je positieve impact

Drink je eerlijke koffie binnen je organisatie, of wil je dat graag beginnen doen?

Vul hieronder de velden van deze impact meter in, en ontdek hoe het engagement van jouw organisatie concrete verandering brengt voor de producenten en producentes in het Zuiden. Fairtrade koffie past niet alleen binnen de CSR-strategie van je organisatie, het draagt ook bij aan de SDG's van de Verenigde Naties.

Samen met alle organisaties die voor Fairtrade kiezen, kunnen we een groot verschil maken!

"One cup of coffee won’t change the world on its own - but millions of Fairtrade coffee drinkers, just might."

Naam van onze organisatie



Aantal werknemers



Je organisatie drinkt ongeveer tassen koffie per jaar. Als je koffie Fairtrade gecertificeerd is, genereert hij jaarlijks ongeveer Fairtrade premie voor producenten, en draagt hij bij aan duurzame initiatieven zoals bijvoorbeeld:

Onderwijs - Papoea-Nieuw-Guinea De Highland Organic Agriculture coöperatieve investeerde de Fairtrade premie in een plattelandsschool, die meer ruimte nodig had om alle kinderen uit de gemeenschap te kunnen onderwijzen. Met de premie financieerden ze de uitbreiding van het gebouw en klasmateriaal, zoals bureau’s.
Duurzame landbouw - Ethiopië De Sidama Coffee Farmers Cooperative Union investeerde haar Fairtrade premie in groene verpulvermachines. Die geven boeren meer controle in de verwerkingsfase van koffie, en sparen energie en natuurlijke hulpbronnen.
Kwaliteit en productiviteit - Honduras De producenten van de Café Orgánico Marcla coöperatieve gebruikten de Fairtrade premie om te zorgen voor meer diversificatie in hun gewassen. Zo zijn ze minder afhankelijk van de koffieteelt, en kunnen ze het hele jaar door rekenen op een inkomen en op voedsel.
Gezondheid - Peru De Cooperativa Agraria Cafetalera en Servicios Oro Verde gebruiken de Fairtrade premie voor het runnen van mobiele klinieken in afgelegen gemeenschappen. Met deze fondsen kunnen artsen reizen naar afgelegen gebieden om consultaties te houden, en medicatie voor te schrijven. Deze service is gratis voor leden van de coöperatieve en hun families.
Duurzame landbouw - Colombia De Anserma coöperatieve zette de Fairtrade premie in om bodemerosie te voorkomen en onder controle te houden – zo zijn producenten in staat om gezonde en vruchtbare boerderijen te blijven beheren. De oorzaak van bodemerosie is het overmatig oogsten van terreinen in het verleden. Anserma bouwde ook reservoirs om het water te behandelen dat afkomstig is van het wasproces van koffiebonen, en potentieel schade kan toebrengen aan het milieu.
Kwaliteit en productiviteit - Papoea-Nieuw-Guinea De Neknasi coöperatieve investeerde de Fairtrade premie in een wasstation, wat de kwaliteit van de koffie nog verbetert. Het hele project bestaat onder andere uit een aanvoersysteem met vers water, de overdekking van het wasstation, de bouw van een opslagplaats voor koffie en het aanleggen van droogbedden.
Toegang tot water – Nicaragua De COOMPROCOM coöperatieve zette de Fairtrade premie in om waterreservoirs te installeren, om zo het watertekort dat veroorzaakt wordt door klimaatverandering op te vangen. De coöperatieve bouwde ook nieuwe infrastructuur om de gemeenschap te voorzien van schoon water en sanitaire voorzieningen.
Duurzame landbouw - Ethiopië OCFCU organiseert trainingen voor boeren over duurzame landbouwtechnieken, vogelvriendelijke landbouw, composteren en natuurlijke meststoffen. OCFCU investeert in milieuvriendelijke machines die water besparen, vervuiling van omringende waterbronnen verminderen en productiekosten besparen.
Kwaliteit en productiviteit - Papoea-Nieuw-Guinea De kwaliteit van koffie is afhankelijk van zijn opslagduur. De Highland Organic Agriculture coöperatieve benutte de Fairtrade premie voor het renoveren van 35 kilometer weg, waarbij meer dan 300 lokale inwoners tewerkgesteld werden. Ze besloten ook om voertuigen aan te kopen die het koffietransport vergemakkelijken, wat de kosten voor de producenten zelf doet dalen. Daardoor kunnen ze een groter deel van hun inkomen besteden aan hun familie.
Gendergelijkheid - Nicaragua De PRODECOOP coöperatieve gebruikt de Fairtrade premie om gendergelijkheid te stimuleren, en mannen en vrouwen te informeren over het belang van vrouwen bij de productie van koffie. Ze ondersteunen ook andere activiteiten van vrouwen, zoals de verkoop van landbouwproducten en het fokken van kippen. Minstens veertig procent van alle leidinggevende posities binnen de coöperatieve wordt bekleed door een vrouw.
Duurzame landbouw - Indonesië KOPEPI-boeren lopen een hoog risico op bodemverzakkingen, als gevolg van bodemerosie. De coöperatieve koos ervoor om 25% van de Fairtrade premie te investeren in het aanplanten van avocado’s, om zo de landbouwgrond veilig te stellen. De premie wordt ook gebruikt voor milieu- en afvalbeheertrainingen, en voor leden die getroffen zijn door aardbevingen en overstromingen.
Kwaliteit en productiviteit - Peru De Norandino coöperatieve gebruikte de Fairtrade premie om boeren te helpen die getroffen worden door roya (bladroest), een ziekte die ervoor zorgt dat de bladeren van koffiebomen vallen nog voordat de vrucht de tijd heeft gehad om te rijpen. De fondsen compenseren boeren en laten hen toe om te investeren in het preventieve beheer van bladroest. De coöperatieve zet ook in op het versterken van de landbouwkennis van de toekomstige generatie.
De Fairtrade premie
Fairtrade biedt aan boeren de garantie op een eerlijke prijs voor hun koffiebonen, waardoor ze zekerheid op lange termijn hebben, en kunnen bouwen aan hun toekomst. Maar er is meer... De Fairtrade premie is een extra bedrag dat boeren ontvangen, bovenop de prijs die ze voor hun producten krijgen. Waar ze dit bedrag in investeren, beslissen producenten volledig zelf. Vaak gaat het om trainingen rond duurzame productiemethoden, om klimaatverandering te bestrijden, om scholen en ziekenhuizen te bouwen, enzovoort.