Persberichten

Pain Quotidien kiest voor duurzaamheid en gaat voluit voor Fairtrade koffie

09.10.2023 - Fairtrade Belgium

Geweldig nieuws: “Le Pain Quotidien”, de Belgische bakkerij-restaurantgroep met meer dan 210 bakkerijen in 21 landen, kiest volop voor duurzaamheid en serveert enkel nog Fairtrade koffie in zijn vestigingen in België, Nederland en Frankrijk. Spoed je dus naar de dichtstbijzijnde vestiging voor een (h)eerlijk kopje koffie.

Lees meer

Resultaten 2022 tonen aan: Fairtrade wordt mainstream in de winkelrekken

08.06.2023 - Fairtrade Belgium

Fairtrade doet het goed in België. Zeer goed zelfs. Dat blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade Belgium dat vandaag wordt gepubliceerd. Fairtrade doet het in die mate goed, dat de totale marktwaarde van Fairtrade producten in België met 20% gestegen is tegenover vorig jaar en voor 2022 afklopt op 312 miljoen euro. En ook al valt de helft van de groei te verklaren door de hoge inflatie, het blijft een opmerkelijke stijging. Ook de Fairtrade premie – de belangrijkste impactindicator van de organisatie – kent een belangrijke groei van maar liefst 17,6% sinds vorig jaar. De verkoop van Fairtrade producten in België zorgde zo voor om en bij de 4 miljoen euro aan premies, die de boerencoöperaties investeren naargelang hun eigen prioriteiten. De positieve trend vertaalt zich eveneens in een groter marktaandeel voor Fairtrade producten. Met name voor Fairtrade cacaoproducten is de cruciale grens van 20% marktaandeel definitief overschreden. Een succesjaar dus, te danken aan de vele Fairtrade-consumenten, maar ook en vooral aan de vele bedrijven die zich meer en meer engageren voor eerlijke handel en dus voor een groter aanbod Fairtrade producten in de winkelrekken. Zoals ook de hard discounters, die in 2022 zorgden voor om en bij de 36% van Fairtrade premie in België. Retailers en merken zorgen er zo samen voor dat Fairtrade in toenemende mate mainstream wordt, en dat eerlijke prijzen voor bananen, cacao- en koffieboeren en boerinnen geleidelijk aan eerder de regel worden in plaats van de uitzondering.

Lees meer

‘Faire Ronde’ zet gemeentelijk Lokaal, Ecologisch en Fair engagement in de kijker op ‘World Fair Trade Day’

01.06.2023 - Faire Gemeenten

Op zaterdag 13 mei organiseren 40 pionierende Faire Gemeenten voor de eerste keer een ‘Faire Ronde’ in hun gemeente of stad. Via deze ontspannende ​ ontdekkingstocht zetten ze op ‘World Fair Trade Day’ locaties in de kijker waar organisaties, handelaars en producenten lokaal, ecologisch en fair denken én doen. Zo zetten ze de omslag van Fair Trade Gemeente naar Faire Gemeente extra in de verf. Want kiezen voor Fair Trade, is kiezen voor duurzaamheid. Voor mens én milieu, voor boer.in én bord, van ​ hier én verderweg. Een boodschap die de Faire Gemeenten ​ en tal van sympathisanten – waaronder Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez - aanstaande zaterdag te voet, per fiets of op hun step mee uitdragen.

Lees meer

Toegenomen kosten voor koffieproducenten door klimaat- en economische crisis doen Fairtrade minimumprijs fors verhogen

01.06.2023 - Fairtrade Belgium

Fairtrade verhoogt de minimumprijs voor koffie uit eerlijke handel met maar liefst 24%. Een noodzaak, gezien de stijgende kosten voor meststoffen, transport en logistiek door de wereldwijde financiële crisis. Ook het klimaat zet in toenemende mate koffieproductie onder druk door extreem en onvoorspelbaar weer en de verspreiding van ziektes. Door de forse prijsverhoging zorgt Fairtrade ervoor dat de koffieproducent uit de kosten geraakt en op een duurzame manier kan produceren. De verhoogde Fairtrade minimumprijs vormt een belangrijk veiligheidsnet dat de koffieproducenten beschermt tegen sterke dalingen van de koffieprijs op de wereldmarkt. Tenminste als ze hun koffie aan Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen, want slechts een kwart van de wereldwijde Fairtrade koffieproductie wordt ook aan Fairtrade voorwaarden – minimum prijs en premie incluis – verkocht.

Lees meer

Positieve resultaten 2021 doen Fairtrade Belgium dromen over de toekomst

24.06.2022 - Koen Van Troos

Vandaag publiceert Fairtrade Belgium haar resultaten voor 2021, en die geven reden om te vieren. Te midden van de lopende energie- en economische crisis, de nasleep van de rampzalige overstromingen van afgelopen zomer en een COVID pandemie die maar niet lijkt weg te gaan, kozen we in België ook in 2021 volop voor Fairtrade!

Lees meer