Persberichten

Positieve resultaten 2021 doen Fairtrade Belgium dromen over de toekomst

24.06.2022 - Koen Van Troos

Vandaag publiceert Fairtrade Belgium haar resultaten voor 2021, en die geven reden om te vieren. Te midden van de lopende energie- en economische crisis, de nasleep van de rampzalige overstromingen van afgelopen zomer en een COVID pandemie die maar niet lijkt weg te gaan, kozen we in België ook in 2021 volop voor Fairtrade!

Lees meer

Guylian kiest voor duurzaamheid en schakelt over naar 100% Fairtrade cacao

09.06.2022 - Koen Van Troos

Fairtrade Belgium viert heugelijk nieuws vandaag want het gerenommeerde Belgische chocolademerk Guylian dat we allemaal kennen van de beroemde chocolade zeevruchten, kiest 100% voor Fairtrade en maakt zo de duurzame keuze. Guylian wordt zo het grootste Fairtrade gecertificeerde chocolade A-merk in België. Dankzij deze moedige stap zal er jaarlijks niet minder dan 500 000 dollar aan Fairtrade premie naar West-Afrikaanse cacao boeren en hun coöperatieven gaan in de aanvoerketen van Guylian. De coöperatieve zal dan zélf beslissen over hoe ze de premie zal investeren.

Lees meer

Een nieuwe CEO voor Fairtrade Belgium

02.06.2022 - Koen Van Troos

Na zes jaar aan het hoofd gestaan te hebben van Fairtrade Belgium, de organisatie achter het logo in België, geeft Nicolas Lambert de fakkel door aan Philippe Weiler, een Fairtrader in hart en nieren. Philippe verdiende zijn sporen onder andere bij WWF en Trias en werd in 2020 gekroond tot CSR professional van het jaar dankzij zijn engagement als CSR directeur bij Lidl België. Een nieuwe wind dus voor de organisatie na een bloeiende periode voor Fairtrade in België waarin onder andere de verkoop van Fairtrade producten meer dan verdubbelde en de naamsbekendheid van het label enorm is gestegen. Fairtrade staat nu meer dan ooit op de kaart als geloofwaardige partner in de strijd voor betere sociale rechtvaardigheid en betere milieuvoorwaarden in internationale productieketens. Een mooie nalatenschap en tegelijk solide fundering voor de toekomst dus, want the future is fair.

Lees meer

#worldfairtradeday: jonge koffiedrinker heeft passie voor duurzame koffie – Fairtrade Belgium roept op om de toekomst van koffie(boeren) veilig te stellen #saveourcoffee

31.05.2022 - Koen Van Troos

De jonge koffiedrinker kiest steeds meer voor duurzame koffie dankzij een hoger bewustzijn van de klimaatproblematiek en van het belang voor sociale rechten voor boeren. Zo blijkt uit een studie die Fairtrade Belgium liet uitvoeren door onderzoeksbureau Haystack. Een belangrijke en hoopgevende conclusie. De productie van koffie wordt immers bedreigd door het veranderende klimaat waaraan koffieboeren zich nu al noodgedwongen moeten aanpassen. Door te kiezen voor duurzame koffie, zet de jonge koffiedrinker de toon voor de toekomst. Dat er voor die bewuste keuze vooral gerekend wordt op kwaliteitsaanwijzingen en labels, sterkt Fairtrade om op 14 mei – World Fair Trade Day – op te roepen om actie te ondernemen. Bedrijven en overheden moeten nu ervoor zorgen dat ​ koffieboeren een degelijk inkomen krijgen zodat ze de klimaatuitdaging kunnen aangaan. De organisatie organiseerde daarom vandaag een event voor bedrijven in het bijzijn van experten als Jean-Pascal Van Ypersele om deze oproep kracht bij te zetten. Fairtrade engageert zich zo voor een duurzame toekomst voor koffieboer en koffiedrinker

Lees meer

#WeekvandeFairTrade: Belg wil volgens onderzoek in een faire wereld leven – Fairtrade Belgium lanceert Fair Card

08.10.2021 - Koen Van Troos

De Belg had nog nooit zoveel nood aan een ‘faire’ wereld, een wereld waarin we niet enkel duurzaam omgaan met milieu en klimaat maar waarin ook sociale rechtvaardigheid centraal staat. Dat blijkt uit onderzoek dat Fairtrade Belgium naar aanleiding van de Week van de Fair Trade (6-16 oktober) liet uitvoeren door onderzoeksbureau IVOX bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma.

Lees meer