Nieuws

Zero hunger starts with paying farmers a fair price

16.10.2019 - Opinion - by Darío Soto Abril, CEO, Fairtrade International

Coffee and chocolate. Many of us struggle to get through a day without one - or both - of our favourite luxuries. Yet, for the millions of small-scale farmers around the world who grow the co-coa and coffee beans we love, the price of an espresso or chocolate bar is a cruel joke.

Lees meer

Een leefbaar inkomen voor cacaoproducenten? Er beweegt wat in België.

12.09.2019 - Nicolas Lambert

In december 2018 lanceerde Minister Alexander De Croo ‘Beyond Chocolate’. Dit initiatief houdt in dat alle Belgische actoren van de chocoladesector zich engageren om er samen voor te zorgen dat alle cacaoproducenten tegen 2030 een leefbaar inkomen* verdienen. Een ambitieus doel, gezien de extreme armoede waarin de meeste cacaoproducenten vandaag leven. Om zover te geraken is er verandering nodig binnen de chocolade-industrie, de betrokken ngo’s én de regeringen. Leefbaar inkomen staat centraal in de missie van Fairtrade. Daarom steunt onze organisatie dit initiatief en werkt ze actief mee met een aantal chocolatiers en retailpartners aan concrete maatregelen en acties om dit doel te bereiken.

Lees meer
Vier sterren voor FairtradeGemeente Mechelen

Binnenkort: eerste Fair-O-Meter rapport voor de FairTradeGemeenten!

22.08.2019 - Lothar Boeykens

Voor de FairTradeGemeenten is het begin van het nieuwe schooljaar een spannend moment. Ze krijgen op 10 september namelijk hun allereerste FairTradeRapport, een overzicht van hun inspanningen voor eerlijke handel, hun sterke punten en verbeterpunten.

Lees meer

Weg van Ivoorkust - Een ontmoeting met cacaoproducenten

08.08.2019 - Cécile Henrard

Toen ik bijna een jaar geleden bij Fairtrade startte, deed ik dat met de ambitie om bij te dragen aan iets dat betekenis had, iets wat een reële impact op de samenleving zou kunnen hebben. Sinds een jaar "verkoop" ik Fairtrade aan verschillende potentiële partners, op basis van verhalen die mij zijn verteld. Verhalen over de positieve impact van eerlijke handel voor cacaoboeren in West-Afrika of Latijns-Amerika. Maar het is soms moeilijk om iets te vertellen dat je niet met je eigen ogen gezien, of zelf ervaren hebt. Deze reis naar Ivoorkust in juli 2019 was daarom een gouden kans om mij te verdiepen in de wereld van de cacao, en om de coöperatieven te ontmoeten die hun cacao onder Fairtrade voorwaarden verkopen. En zélf te zien welk effect dit heeft op hun leven. Elke dag. Hier is mijn verhaal.

Lees meer

We houden van koffie. Maar willen we er ook de prijs voor betalen?

13.06.2019 - Peter Kettler, Senior Coffee Manager bij Fairtrade International

Hoeveel is koffie jou waard? Alles wijst erop dat de koffiehandel het de komende decennia zwaar te verduren krijgt. Het versnelde effect van de klimaatverandering, een minder vruchtbare bodem in combinatie met de hogere kosten van meststoffen en andere producten, de concurrentiestrijd voor natuurlijke rijkdommen en de vergrijzing in de landbouw lijken stuk voor stuk complexe problemen die de doorsnee consument niet kan oplossen. Op één belangrijke factor na: de prijs.

Lees meer