Nieuws

Weg van Ivoorkust - Een ontmoeting met cacaoproducenten

08.08.2019 - Cécile Henrard

Toen ik bijna een jaar geleden bij Fairtrade startte, deed ik dat met de ambitie om bij te dragen aan iets dat betekenis had, iets wat een reële impact op de samenleving zou kunnen hebben. Sinds een jaar "verkoop" ik Fairtrade aan verschillende potentiële partners, op basis van verhalen die mij zijn verteld. Verhalen over de positieve impact van eerlijke handel voor cacaoboeren in West-Afrika of Latijns-Amerika. Maar het is soms moeilijk om iets te vertellen dat je niet met je eigen ogen gezien, of zelf ervaren hebt. Deze reis naar Ivoorkust in juli 2019 was daarom een gouden kans om mij te verdiepen in de wereld van de cacao, en om de coöperatieven te ontmoeten die hun cacao onder Fairtrade voorwaarden verkopen. En zélf te zien welk effect dit heeft op hun leven. Elke dag. Hier is mijn verhaal.

Lees meer

We houden van koffie. Maar willen we er ook de prijs voor betalen?

13.06.2019 - Peter Kettler, Senior Coffee Manager bij Fairtrade International

Hoeveel is koffie jou waard? Alles wijst erop dat de koffiehandel het de komende decennia zwaar te verduren krijgt. Het versnelde effect van de klimaatverandering, een minder vruchtbare bodem in combinatie met de hogere kosten van meststoffen en andere producten, de concurrentiestrijd voor natuurlijke rijkdommen en de vergrijzing in de landbouw lijken stuk voor stuk complexe problemen die de doorsnee consument niet kan oplossen. Op één belangrijke factor na: de prijs.

Lees meer

Honderd jaar later – maken we eindelijk komaf met kinderarbeid?

12.06.2019 - Anita Sheth, Senior Advisor Social Compliance and Development, Fairtrade International

In 2019 viert de Internationale Arbeidsorganisatie haar honderdste verjaardag. Kinderen beschermen tegen arbeidsuitbuiting stond van meet af aan centraal in het werk van de IAO. Sinds 1919 is weliswaar vooruitgang geboekt, maar vandaag zijn nog altijd 152 miljoen kinderen het slachtoffer van kinderarbeid. 70 procent daarvan werkt in de landbouw.

Lees meer

VRAGEN AAN ANGELIQUE KAREKEZi, managing director Rwashoscco

23.05.2019 - Douchka Van Olphen

Sterke vrouw, straffe koffie: zo kan je het verhaal van Angélique Karekezi van Rwashoscco samenvatten. Ze staat aan het hoofd van 6 koffiecoöperatieves in Rwanda, en startte haar eigen koffiemerk – volledig geproduceerd door vrouwen. Lees meer in het artikel hieronder!

Lees meer

Anne-Marie Yao over 'De eeuw van de vrouw' van Alexander De Croo

15.04.2019 - Charles Snoeck

Anne-Marie Yao leidt het cacao-programma in West-Afrika voor producentennetwerk Fairtrade Africa. Ze besteedt daarbij bijzondere aandacht aan de rol van vrouwen binnen de cacaoproductie. Volgens Anne-Marie wordt de rol van vrouwen in cacaoproducerende gemeenschappen niet erkend en ondergewaardeerd, hoewel ze een belangrijke rol spelen in de kwaliteit en kwantiteit van de geproduceerde cacao.

Lees meer