Nieuws

Colruyt wint eerste "Ik ben meer dan mijn kassaticket" Award

24.01.2020 - Jelle Goossens - Rikolto

Donderdagavond werd de "Ik ben meer dan mijn kassaticket" Award uitgereikt tijdens het Personality of the Year-event van retailvakblad Gondola. Het was het initiatief ‘Aan tafel in 1, 2, 3 euro’ van Colruyt dat in de publieksstemming de meeste stemmen kreeg van de 3 genomineerde initiatieven. Met de award willen Rikolto (vroeger Vredeseilanden), Test Aankoop en Fairtrade Belgium initiatieven van supermarkten in de kijker zetten die duurzame voeding mainstream maken.

Lees meer

Klimaat in nood: waarom economische rechtvaardigheid onmisbaar is

02.12.2019 - Douchka Van Olphen

Van 2 tot 13 december gaat COP25 door: hét moment bij uitstek om je eraan te herinneren hoe economische rechtvaardigheid centraal zou moeten staan in de onderhandelingen over de wereldwijde ecologische crisis. Het zou moeten klinken als een soort mantra in de hoofden van besluitvormers, die meer dan ooit verantwoordelijkheid dragen voor de toekomst en de gezondheid van onze planeet en haar bewoners. Het zal van hen afhangen of de actoren van verandering (burgers, boeren, bedrijven, verenigingen, ...) de financiële en structurele middelen zullen krijgen om de torenhoge ambities te verwezenlijken.

Lees meer

Een eerlijk kopje voor je werknemers, een concrete en positieve impact op de wereldhandel

21.11.2019 - Deborah Rozenberg

Een dinsdagochtend in november. Buiten is het donker en koud. Toch geeft je wekker luidkeels aan dat het tijd is om op te staan. Je slaperige lichaam pruttelt tegen; het wil niet vanonder die zachte, warme lakens. Hoe dichter bij de feestdagen, hoe moeilijker het wordt om op te staan – en hoe harder we een kopje hete koffie nodig hebben om ons lichaam wakker te schudden. Op kantoor volgt een tweede koffie, misschien een derde of meer, afhankelijk van wat er die dag op het programma staat. Cafeïne verhoogt onze concentratie en stimuleert ons kortetermijngeheugen, maar even belangrijk is dat praatje rond de koffiemachine met je collega’s. Het is dus niet verwonderlijk dat 63% van de Belgen elke dag koffie drinkt.

Lees meer

Zero hunger starts with paying farmers a fair price

16.10.2019 - Opinion - by Darío Soto Abril, CEO, Fairtrade International

Coffee and chocolate. Many of us struggle to get through a day without one - or both - of our favourite luxuries. Yet, for the millions of small-scale farmers around the world who grow the co-coa and coffee beans we love, the price of an espresso or chocolate bar is a cruel joke.

Lees meer

Een leefbaar inkomen voor cacaoproducenten? Er beweegt wat in België.

12.09.2019 - Nicolas Lambert

In december 2018 lanceerde Minister Alexander De Croo ‘Beyond Chocolate’. Dit initiatief houdt in dat alle Belgische actoren van de chocoladesector zich engageren om er samen voor te zorgen dat alle cacaoproducenten tegen 2030 een leefbaar inkomen* verdienen. Een ambitieus doel, gezien de extreme armoede waarin de meeste cacaoproducenten vandaag leven. Om zover te geraken is er verandering nodig binnen de chocolade-industrie, de betrokken ngo’s én de regeringen. Leefbaar inkomen staat centraal in de missie van Fairtrade. Daarom steunt onze organisatie dit initiatief en werkt ze actief mee met een aantal chocolatiers en retailpartners aan concrete maatregelen en acties om dit doel te bereiken.

Lees meer