Nieuws

Hoe gaat het met producenten wereldwijd in tijden van Corona?

01.04.2020 - Fairtrade Belgium

In deze onzekere tijden maken wij ons als eerste zorgen over onze gezondheid en die van onze geliefden. Logisch, want Covid-19 heeft nogal impact op ons dagelijks leven. Maar het virus raakt ons allemaal, wereldwijd. In dit artikel geven we een update over de boeren en arbeiders die de producten maken waar wij nu onze voorraadkasten mee vullen.

Lees meer

Connected community – Hoe we elkaar nu kunnen helpen

18.03.2020 - Fairtrade Belgium

Wereldwijd passen organisaties zich aan om de verspreiding van COVID-19 tot een minimum te beperken. Ook bij Fairtrade Belgium werken we virtueel, en volgen we de aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid en WHO op. Ons werk staat niet stil, en we blijven ons inzetten om de producenten te ondersteunen die het hart vormen van ons systeem.

Lees meer

Colruyt wint eerste "Ik ben meer dan mijn kassaticket" Award

24.01.2020 - Jelle Goossens - Rikolto

Donderdagavond werd de "Ik ben meer dan mijn kassaticket" Award uitgereikt tijdens het Personality of the Year-event van retailvakblad Gondola. Het was het initiatief ‘Aan tafel in 1, 2, 3 euro’ van Colruyt dat in de publieksstemming de meeste stemmen kreeg van de 3 genomineerde initiatieven. Met de award willen Rikolto (vroeger Vredeseilanden), Test Aankoop en Fairtrade Belgium initiatieven van supermarkten in de kijker zetten die duurzame voeding mainstream maken.

Lees meer

Klimaat in nood: waarom economische rechtvaardigheid onmisbaar is

02.12.2019 - Douchka Van Olphen

Van 2 tot 13 december gaat COP25 door: hét moment bij uitstek om je eraan te herinneren hoe economische rechtvaardigheid centraal zou moeten staan in de onderhandelingen over de wereldwijde ecologische crisis. Het zou moeten klinken als een soort mantra in de hoofden van besluitvormers, die meer dan ooit verantwoordelijkheid dragen voor de toekomst en de gezondheid van onze planeet en haar bewoners. Het zal van hen afhangen of de actoren van verandering (burgers, boeren, bedrijven, verenigingen, ...) de financiële en structurele middelen zullen krijgen om de torenhoge ambities te verwezenlijken.

Lees meer

Een eerlijk kopje voor je werknemers, een concrete en positieve impact op de wereldhandel

21.11.2019 - Deborah Rozenberg

Een dinsdagochtend in november. Buiten is het donker en koud. Toch geeft je wekker luidkeels aan dat het tijd is om op te staan. Je slaperige lichaam pruttelt tegen; het wil niet vanonder die zachte, warme lakens. Hoe dichter bij de feestdagen, hoe moeilijker het wordt om op te staan – en hoe harder we een kopje hete koffie nodig hebben om ons lichaam wakker te schudden. Op kantoor volgt een tweede koffie, misschien een derde of meer, afhankelijk van wat er die dag op het programma staat. Cafeïne verhoogt onze concentratie en stimuleert ons kortetermijngeheugen, maar even belangrijk is dat praatje rond de koffiemachine met je collega’s. Het is dus niet verwonderlijk dat 63% van de Belgen elke dag koffie drinkt.

Lees meer