Verhalen van Fairtrade vrouwen
Lees meer60 tot 80 procent van al het voedsel ter wereld wordt geteeld door vrouwen. Toch zijn vrouwen vaak niet de eigenaar van het land waarop ze telen en zien ze weinig van de winst die ermee wordt gemaakt. Fairtrade werkt hard om deze genderkloof aan te pakken.
Studies tonen aan dat, hoewel vrouwen een steeds grotere rol spelen in de landbouw, ze minder toegang hebben tot hulpbronnen zoals land, informatie, financiële middelen en scholing. De kloof tussen wat zij bijdragen en wat zij in ruil krijgen is in vergelijking met mannen veel groter.
Vrouwen vormen slechts 25 procent van de boer.inn.en en werknemers die rechtstreeks bij Fairtrade betrokken zijn. Deze cijfers houden geen rekening met de vele vrouwen die op het land werken dat eigendom is van hun echtgenoten of andere mannelijke familieleden. Historisch gezien worden vrouwen ook vaak over het hoofd gezien als het gaat om leiderschapsrollen. De uitdaging is om ervoor te zorgen dat vrouwen worden vertegenwoordigd en dat hun stemmen worden gehoord.
Fairtrade Standaarden zijn ontworpen om genderongelijkheid te voorkomen, de participatie van vrouwen te vergroten en meer vrouwen en meisjes toegang te geven tot de voordelen van Fairtrade.
Vereisten voor producentenorganisaties zijn onder meer:
We gaan nog een stap verder dan de Standaarden om de rol van vrouwen in Fairtradeproducentenorganisaties te vergroten en ervoor te zorgen dat van dezelfde voordelen genieten als hun mannelijke collega's:
Beetje bij beetje zien we verandering, maar is nog veel werk aan de winkel als we gendergelijkheid willen bereiken. Elke keer je een Fairtrade product op tafel zet, zet je mee een stap in de richting van gendergelijkheid.