Milieu

Het Fairtrade label is geen biocertificatie, maar het eist via de milieustandaard dat de productiewijze oog heeft voor het milieu. Zo is er een verbod op schadelijke pesticiden en genetisch gemodificeerde zaden, moeten natuurlijke hulpbronnen beschermd worden en wordt biologische landbouw aangemoedigd dankzij een hogere Fairtrade premie wanneer producenten naast Fairtrade ook Bio gecertificeerd zijn.

Fairtrade ontwikkelde de Fairtrade Climate Standard, als een manier om boeren en landbouwgemeenschappen te ondersteunen door Fairtrade Carbon Credits te produceren. Fairtrade Carbon Credit-projecten stellen producenten in staat om hun bijdrage te leveren aan het bestrijden van klimaatverandering, terwijl ze zich eraan aanpassen.

Weet je soms niet goed wat er schuilt achter een label? Je vindt het terug in deze handige vergelijkingstabel van Labelinfo.

Hieronder vind je alle artikels die het ecologische aspect van Fairtrade in de kijker zetten.

Producenten, bevoorrechte partners bij de bescherming van bossen

In een wereld die wakker schiet om de klimaatverandering te vertragen en de biodiversiteit te behouden, kunnen we niet zonder bomen. En toch gaat de massale vernietiging van bossen onverstoorbaar verder. 

Lees meer

Fairtrade bananen, een eerlijke prijs voor het klimaat

Op het moment dat enkele grote retailspelers beslissen om enkel nog bananen uit eerlijke handel te verkopen, buigen we ons over de gevolgen en de werkelijke kosten van bananen die in de supermarkt te koop zijn. Wat zit er allemaal vervat in de prijs die we betalen? Misschien kunnen we - door een paar cent meer te betalen - de bananenproducenten de kans geven om ook iets te doen voor het klimaat?

Lees meer

Kies voor fair fashion

Kiezen voor eerlijke, duurzame mode betekent dat je modebewust kan zijn én je tegelijkertijd verzet tegen de onrechtvaardige verdeling van de welvaart in de modeindustrie. 

Lees meer