Leefbaar inkomen

Het uiteindelijke doel van Fairtrade is dat alle producenten en arbeiders toegang hebben tot een leefbaar inkomen.

Eerlijkere handelsvoorwaarden, de Fairtrade premie, de belangen van producenten behartigen en verdedigen, het bieden van vorming en een betere markttoegang: Fairtrade steunt en versterkt de producenten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, zodat ze op een duurzame en autonome manier hun levensomstandigheden kunnen verbeteren.

Op deze pagina vind je alle artikels die meer vertellen over waarom Fairtrade een leefbaar inkomen voor alle producenten nastreeft.

Fairtrade aantoonbaar actief op leefbaar loon

De VRT publiceerde een artikel met de titel ‘Duurzaamheidskeurmerken helpen de arme landarbeiders amper vooruit’. In het artikel gaat het niet alleen om Fairtrade, maar ook om labels als Rainforest Alliance en andere varianten. Helaas worden al die systemen op één hoop gegooid, terwijl er grote verschillen bestaan, zoals bijvoorbeeld de gegarandeerde minimumprijs en premie.

Lees meer

Hoe lang werk jij voor 67 cent?

Een cacaoproducent in West-Afrika werkt voor dat bedrag een hele dag. Deze vraag stond in 2018 centraal tijdens Week van de Fair Trade. Van 3 tot 13 oktober zag je onze berichten op tv, online, op sociale media en… we hebben ook wat verrassingen uit onze mouw geschud.

Lees meer

Beyond Chocolate: Fairtrade verwelkomt het initiatief van minister De Croo en voegt de daad bij het woord.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo presenteerde vandaag in Antwerpen het programma 'Beyond Chocolate', dat erop is gericht Belgische chocolade duurzaam te maken en een leefbaar inkomen voor producenten te garanderen tegen 2030. In het kielzog van dit engagement kondigt het Fairtrade label een verhoging van zijn minimumprijs en Fairtrade premie voor cacao aan.

Lees meer