Internationale dag van de Jeugd: een verhaal uit Nicaragua

 

In Nicaragua zijn er ongeveer 20.000 Fairtrade gecertificeerde producenten die onder andere koffie, honing, cacao, bananen, vers fruit en sesamzaad produceren. Net als in andere landen, worden ook Nicaraguaanse producenten geconfronteerd met nationale economische en sociaal-politieke uitdagingen. Die komen bovenop de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering. Een situatie die vraagt om oplossingen op korte termijn (commercialisering, renovaties, …) en lange termijn.

Voor het National Fair Trade Network van Nicaragua is werken met jongeren uit producentenorganisaties essentieel om de coöperaties van binnenuit te versterken. Vorig jaar startte het netwerk een doorlopend educatie- en ontwikkelingsproject voor jongeren. Zo willen ze hen meer betrekken bij de manier waarop processen zich in hun organisaties ontvouwen, zowel op organisatorisch als op productievlak.

Als onderdeel van deze focus op jeugdparticipatie werd een tweedaags Youth Fair Trade Camp georganiseerd in het Miraflor Reserve. Dat is een beschermd natuurgebied in het noordwesten van Nicaragua, met een indrukwekkende rijkdom aan flora en fauna.

De families van coöperaties met ecotoerisme-projecten hostten het event en ontvingen meer dan 90 mensen, voornamelijk jongeren. Enkele onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het Youth Camp: Hoe kunnen we onze ontwikkeling als gemeenschap en organisatie op het gebied van gendergelijkheid verbeteren? Hoe kunnen we leiderschap voor service en coöperativisme stimuleren? Wat moeten we als jonge mensen bouwen en opstarten?

Merling Preza, lid van de raad van bestuur van CLAC (het Zuid-Amerikaanse producentennetwerk) en ook van de raad van bestuur van het Nicaraguaanse Fair Trade Network, merkt op: "Het is belangrijk om jonge mensen aan te moedigen, om ze principes en waarden mee te geven, het met hen te hebben over servicegericht leiderschap, in de wetenschap dat wij – de kleinschalige boeren uit Nicaragua – onze koffie en andere producten kunnen blijven produceren.”

Gebaseerd op een artikel van het Zuid-Amerikaanse producentennetwerk CLAC, verschenen op 21 juni 2019.

Meer weten

Aziatisch producentennetwerk start leiderschapsschool voor vrouwen

Meer lezen

Aziatisch producentennetwerk start leiderschapsschool voor vrouwen

Meer lezen

Genderprogramma's binnen Fairtrade

Meer lezen