Internationale dag van de Jeugd: een verhaal uit Nicaragua

 

In Nicaragua zijn er ongeveer 20.000 Fairtrade gecertificeerde producenten die onder meer koffie, honing, cacao, bananen, vers fruit en sesamzaad produceren. Ook Nicaraguaanse producenten worden geconfronteerd met economische en sociaal-politieke uitdagingen. Die komen bovenop de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering. Een situatie die vraagt om oplossingen op korte termijn, zoals commercialisering en renovaties, en om structurele oplossingen op lange termijn.

Voor het National Fair Trade Network van Nicaragua is werken met jongeren uit producentenorganisaties essentieel om de coöperaties van binnenuit te versterken. Vorig jaar startte het netwerk een doorlopend educatie- en ontwikkelingsproject voor jongeren. Zo wil het netwerk jongeren betrekken bij de manier waarop processen zich in haar organisaties ontvouwen, zowel op organisatorisch als op productievlak.

Als onderdeel van de focus op jeugdparticipatie werd een tweedaags Youth Fair Trade Camp georganiseerd in het Miraflor Reserve, een beschermd natuurgebied in het noordwesten van Nicaragua met een indrukwekkende rijkdom aan flora en fauna.

De families van coöperaties met ecotoerisme-projecten hostten het event en ontvingen meer dan 90 jongeren. Enkele vragen die centraal stonden tijdens het Youth Camp zijn: Hoe kunnen we onze ontwikkeling als gemeenschap en organisatie op het gebied van gendergelijkheid verbeteren?; Hoe kunnen we leiderschap voor service en coöperativisme stimuleren?; Wat moeten we als jonge mensen bouwen en opstarten?

Merling Preza, lid van de raad van bestuur van CLAC (het Zuid-Amerikaanse producentennetwerk) en van de raad van bestuur van het Nicaraguaanse Fair Trade Network, zegt: "Het is belangrijk om jonge mensen aan te moedigen, om ze principes en waarden mee te geven en het met hen te hebben over servicegericht leiderschap, in de wetenschap dat wij – de kleinschalige boer.inn.en uit Nicaragua – onze koffie en andere producten kunnen blijven produceren.”

Gebaseerd op een artikel van het Zuid-Amerikaanse producentennetwerk CLAC, verschenen op 21 juni 2019.

Meer weten

Aziatisch producentennetwerk start leiderschapsschool voor vrouwen

Meer lezen

Genderprogramma's binnen Fairtrade

Meer lezen