Fairtrade systeem

 

Fairtrade hanteert een certificatiesysteem om het naleven van de principes van eerlijke handel te garanderen. Enerzijds voor de producenten die de Fairtrade standaarden naleven, anderzijds voor alle schakels in de handelsketen die erop volgen.

Centraal in het systeem staan de Fairtrade premie en de gegarandeerde minimumprijs. Maar Fairtrade gaat om meer dan enkel prijzen: de Fairtrade standaarden, die bepaald worden door Fairtrade International, leggen ook criteria op voor ecologische landbouwmethodes en sociale arbeidsvoorwaarden. Producenten krijgen ook toegang tot vorming om de problemen waarmee ze worden geconfronteerd het hoofd te kunnen bieden: hun coöperatieve besturen, hun productiviteit verhogen, de teelt diversifiëren, milieuvriendelijke landbouwmethodes aanleren, zich aanpassen aan klimaatverandering, ...

Fairtrade heeft vandaag enkel betrekking op landbouwproducten. De bekendste zijn cacao, bananen, koffie, thee en vruchtensap, maar ook rozen en katoen zijn hier een onderdeel van. Er bestaat ook eerlijke handel voor handgemaakte producten. Fairtrade is niet actief op dit domein. In België kan je bijvoorbeeld terecht bij Oxfam Wereldwinkels voor meer info hierover.