Nieuws

Vijf grootste supermarkten in België doen onvoldoende voor mensenrechten, toont ranking: “Dit is een wake-up call”

02.07.2024 - Fairtrade Belgium

Lees meer

Fairtrade cijfers 2023 tonen aan: diversiteit bloeit, maar groei blijft een uitdaging

26.06.2024 - Fairtrade Belgium

Sporten, strijken, bloemschikken of gewoon kokerellen? Sinds 2023 kan het allemaal Fairtrade dankzij een steeds groeiend divers aanbod aan eerlijke producten. Want in 2023 werden maar liefst 476 nieuwe Fairtrade producten gelanceerd. Van energierepen bij Decathlon, tot strijkhoezen bij Brabantia en trosanjers bij Aldi. Een waaier aan producten, smaken en kleuren. En ook bij de Fairtrade klassiekers zoals koffie en chocolade werd het aanbod in 2023 meer divers. Maar een grotere diversiteit vertaalt zich moeizaam in meer impact. Want ook al gaat de marktwaarde er met 6% op vooruit – hoofdzakelijk dankzij de inflatie – en klopt ze in 2023 af op 330 miljoen euro, de Fairtrade premie – als belangrijkste impact indicator – daalt wel met 4,6%. Met name voor koffie en bananen is de uitdaging het grootst.

Lees meer

Fairtrade Frontrunner Awards 2024: dit zijn de winnaars

26.06.2024 - Fairtrade Belgium

De winnaars van de 2de editie van de Fairtrade Frontrunner Awards – op basis van de Fairtrade Frontrunner Scorecard - werden gisterenavond (25 juni 2024) bekend gemaakt in Quartier Papier, in Zaventem. Zo werden Lidl, Oxfam en Miko winnaars in de eerste categorie “Fairtrade Premium”, vielen Aldi en Galler als Fairtrade Frontrunners in communicatie in de prijzen, en mocht Colruyt de eerste prijs in de categorie “Beyond Certification” mee naar huis nemen. Er werden ook prijzen uitgereikt aan onze Fairtrade "Ambassadors": drie personen die in de bloemetjes gezet werden voor hun betrokkenheid bij eerlijke handel: Katrien Neveux van Bio-Planet, Yannick Aerts van Fruit At Work en Salvatore Iannello van Galler. De Fairtrade Frontrunner Awards zijn een mooie erkenning voor tal van bedrijven die via Fairtrade mee willen bijdragen aan een meer duurzame wereld, voor producent en voor consument, van boer tot bord.

Lees meer

Chocolatier Vandenbulcke omarmt een duurzame toekomst en kiest resoluut voor Fairtrade

06.02.2024 - Fairtrade Belgium

Familiebedrijf Vandenbulcke, al 75 jaar een icoon in de chocoladewereld, neemt een krachtige stap naar een duurzamere toekomst door vastberaden te kiezen voor Fairtrade chocolade. Met deze gedurfde beslissing streeft Vandenbulcke ernaar een positieve impact te hebben op zowel consumenten als cacaoboeren, en draagt het bij aan een nieuwe standaard voor de chocolade-industrie.

Lees meer

Colruyt vergroot impact op leefbaar inkomen voor cacaoboeren

01.02.2024 - Fairtrade Belgium

In 2020 heeft Colruyt besloten om met één van zijn Boni-chocoladetabletten (de donkere 72% chocolade) een ambitieuze stap te zetten richting het realiseren van een leefbaar inkomen. Maar wat houdt dit precies in?

Lees meer