Persberichten

Internationale Dag van de Fair Trade: Schijnwerpers op sociale rechtvaardigheid

08.05.2021 - Koen Van Troos

Op 8 mei vieren we de internationale dag van de eerlijke handel, World Fair Trade Day. Overal ter wereld wordt actiegevoerd voor een andere wereldhandel waarin sociale rechtvaardigheid centraal staat, in het bijzonder in een post-COVID tijdperk. In België worden sinds afgelopen maandag verschillende gebouwen in Gent, Leuven, Antwerpen en Brussel ondergedompeld in lichtrijke afbeeldingen van bananen, koffie, cacao en katoen. De Ghelamco Arena, residentie Groenveld van de KULeuven, het Pilar-gebouw van de VUB, het MAS, het Brussels Museum van de molen en de voeding; allen stonden ze deze week extra in de kijker. Een actie van de NGO Fairtrade Belgium die zo letterlijk de schijnwerpers op de meest symbolische producten van eerlijke handel plaats, en aandacht vraagt voor de sociale rechten van de boeren in deze ketens. In het duurzaamheidsverhaal wordt immers te vaak voorbijgegaan aan de sociale component. Een echte duurzame kentering kan echter enkel wanneer sociale onrechtvaardigheid in de wereldhandel structureel wordt aangepakt. Met name het recht op een leefbaar inkomen voor boeren zou vooraan in het discours rond duurzaamheid moeten staan. Het goede nieuws: iedereen kan hiertoe zijn steentje bijdragen. Burgers, bedrijven, middenveldorganisaties en overheden; iedereen heeft een rol te spelen.

Lees meer

Fairtrade and Human Rights and Environmental Due Diligence: much to offer – and to learn

19.04.2021 - Fairtrade International

From the global COVID-19 pandemic to the continued fight for racial justice and gender equality. From destabilizing climate challenges to staggering displacement. It’s clear that the struggle for universal human dignity is far from over.

Lees meer

Nieuwe Fair-O-Meter toont aan: Vlaanderen blijft geëngageerd voor eerlijke handel

29.03.2021 - Koen Van Troos

Het Vlaamse draagvlak voor fair trade blijkt heel coronaproof te zijn. Dat leert ons de Fair-O-Meter, die vandaag wordt gepubliceerd en die het engagement van de Vlaamse steden en gemeenten voor eerlijke handel in kaart brengt. Maar liefst 188 onder hen vulden deze keer de Fair-O-Meter in en herbevestigen zo de titel van FairTradeGemeente voor 2021. Een bewonderenswaardige prestatie, die in de huidige context de nodige aandacht verdient en die aantoont dat onze drang naar sociale rechtvaardigheid door geen enkel virus kan worden tenietgedaan. We kijken alvast uit naar volgend jaar, want als we dit fantastische resultaat behalen in een coronajaar, kunnen we alleen maar dromen van wat volgend jaar ons zal brengen!

Lees meer

Ontdek de superbanaan en kom in actie voor het klimaat en sociale rechtvaardigheid!

22.03.2021 - Koen Van tRoos

Vanaf deze week vinden Belgische consumenten in de rekken een ‘superbanaan’. Deze speciale banaan is niet alleen goed voor de producenten, maar ook voor het milieu en het klimaat! Port International lanceert namelijk de eerste Fairtrade biobanaan in België die ook nog eens CO2-neutraal is. Deze nieuwe banaan is de gedroomde match voor Belgische consumenten die zweren bij gezonde, milieuvriendelijke voeding die ook goed is voor de producenten. Delhaize is de eerste Belgische supermarktketen die deze superduurzame banaan aan z’n klanten zal aanbieden. Bij Fairtrade Belgium juichen we deze inspanning toe en hopen we dat ze zal leiden tot meer sectorbrede engagementen die de duurzaamheid ten goede komen.

Lees meer

A chat with women paving the way forward at Fairtrade

11.03.2021 - Fairtrade International

On International’s Women’s Day (and beyond) we want to celebrate the role that women play within Fairtrade . From farmers, to workers, to CEOs and staff, women in Fairtrade all strive to change trade for the better, and positively impact our communities.

Lees meer