Week van de Fair Trade 2020

Wat een Week van de Fair Trade! Eentje waarbij consumenten, gemeentes, universiteiten, merken en bedrijven samen de krachten bundelden voor eerlijke handel en duurzame voeding. Fairtrade, dat betekent #connectwhatsgood, nu meer dan ooit :-)

Fairtrade, bio en lokaal: een lekkere match!

Dagelijks duurzame voeding op je bord, gezond voor de mens en geteeld met respect voor het milieu? Steeds meer mensen willen dat.  

Maar ondanks onze goede bedoelingen krijgen we het moeilijk wanneer we een winkel binnenkomen. Je kent het wel: de rekken puilen uit van de keuzes. In een doorsnee Belgische supermarkt staren meer dan 10.000 voedingsproducten je aan. Zeker als ouder die de beste keuzes wil maken voor je gezin - gezond, lekker, verantwoord eten dat ook nog betaalbaar is - ligt je taak niet voor de hand: hoe vind je je weg in die eindeloze mogelijkheden?

Wat bepaalt eigenlijk of voeding duurzaam is? Wat kan ik doen om tegelijkertijd voor de planeet en mijn gezondheid te zorgen? Hoe kan ik kiezen tussen biologisch, lokaal of Fairtrade? Wat garanderen al die labels mij? Is het een optie om alleen nog maar bio te eten? Hoe zit het met lokaal geproduceerde voeding? Moeten we koffie, cacao en bananen aan de kant laten staan, willen we onze ecologische voetafdruk verkleinen? En als ik beslis alleen seizoensgebonden groenten en fruit te eten, hoe ga ik dan om met gewassen die hier niet groeien? Moet ik rijst, koffie, cacao, bananen, ananas, thee, specerijen ... van mijn menu schrappen?

Kiezen is niet verliezen

De bewegingen voor lokale, biologische en Fairtrade-voeding delen, als het er op aan komt, één visie en aanpak: ze verbinden consumenten en producenten die zich inzetten voor een duurzaam voedselsysteem.

Wat Fairtrade, bio en lokaal gemeen hebben:

  • opwaardering van de duurzame, familiale landbouw, want ze voedt 70% van de planeet
  • maximale transparantie, zodat we weten wie ons voedsel produceert en hoe het op ons bord terechtkomt
  • korte keten: rechtstreeks, of zo rechtstreeks mogelijk, kopen van de producent
  • eerlijkheid: ervoor zorgen dat de producent een groter deel krijgt van wat de consument betaalt

Om als consument zo veel mogelijk impact te hebben op je omgeving en de wereld, doe je er goed aan een lokale boer te steunen. Produceert die bio, des te beter. Wanneer lokale landbouw geen optie is, denk dan aan Fairtrade. De meeste Fairtrade gecertificeerde producten, zoals koffie, thee, cacao en bananen, kunnen niet in België of een buurland geproduceerd worden. Lokale alternatieven zijn er dus niet. Het komt ook voor dat de producenten van hier niet genoeg kunnen produceren om aan de vraag te voldoen. 

Op de pagina’s hieronder vertellen we je waarom Fairtrade, bio en lokaal een lekkere match zijn. Wanneer je kiest voor een evenwicht tussen deze drie, kies je sowieso voor een duurzamer consumptiepatroon. Klik gerust verder!

De drie bewegingen onder de loep

Fairtrade, bio en lokale voeding zetten allemaal gezonde voeding met respect voor de aarde en de mens centraal. Maar wat zijn nu precies de verschillen? Ontdek het hier!

Ga voor eerlijke producten

Lees meer

Leg bio in je winkelkar

Lees meer

Kiezen voor lokale landbouw

Lees meer

Maak de duurzame klik

Vandaag vind je in de winkel veel bio, lokaal, Fairtrade, Fairtrade en bio ... en zelfs lokale Fairtrade producten! Meer dan genoeg om elke maaltijd op te vrolijken en tegelijkertijd te zorgen voor jouw gezondheid, die van de producenten en die van de planeet. Ga zelf aan de slag: leer meer over de labels, grasduin tussen de recepten of sla je slag met één van de Fairtrade promoties van onze partners.

Recepten met Fairtrade, bio en lokale ingrediënten

Lees meer

Labels die je op weg helpen

Lees meer

Acties & promoties

Lees meer

Downloads

Brochure

Download hier

Materiaal voor partners

Downloaden