Kies voor fair fashion

 

Kiezen voor eerlijke, duurzame mode betekent dat je modebewust kan zijn én je tegelijkertijd verzet tegen de onrechtvaardige verdeling van de welvaart in de modeindustrie. 

Fairtrade katoen

Maar liefst 100 miljoen huishoudens zijn direct betrokken bij katoenproductie, en wanneer je andere sectoren zoals katoentransport en opslag meerekent, loopt dat aantal op tot 300 miljoen mensen. Veel van die katoenproducenten krijgen te kampen met de gevolgen van klimaatverandering, lage prijzen voor katoenzaad, stevige concurrentie en slechte handelsvoorwaarden.

Fairtrade katoen werd gelanceerd om de aandacht te vestigen op deze producenten, die vaak onzichtbaar, verwaarloosd en arm blijven aan het einde van een lange en complexe katoenketen. Door onder andere de Fairtrade premie en minimumprijs wil eerlijke handel een instrument bieden om deze onrechtvaardigheid aan te pakken. Lees meer over Fairtrade katoen.

Join the Fashion Revolution

Naar aanleiding van de ramp in de Rana Plaza textielfabriek in Bangladesh op 24 april 2013 ontstonden verschillende inititatieven, waaronder ook Fashion Revolution. Elke 24e april roept de organisatie op om samen op zoek te gaan naar de mensen achter je kleren, met de hashtag #WhoMadeMyClothes.

In een recente studie vroeg Fashion Revolution aan Europese consumenten welke info ze graag van modemerken zouden krijgen. Daaruit blijkt dat mensen meer willen weten over de afkomst van de stoffen (67%), over de inspanningen die merken doen om hun impact op het milieu te beperken (61%), én wat ze doen om de mensenrechten van arbeiders – zoals een eerlijk inkomen – te beschermen (61%). Kortom: meer transparantie dus, iets waar Fashion Revolution voor pleit.

Wat kan jij doen?

De beste manier om je steentje bij te dragen, is door zelf te kiezen voor kleding die ethisch en ecologisch geproduceerd wordt. Gent Fair Trade, die ook om de twee jaar een Fair Fashion Fest organiseert, maakte een brochure die je meer vertelt over de complexe wereld van katoen.  Altijd al voor een duurzame(re) kleerkast willen kiezen? Lees dan zeker hun gouden tips. Tot slot vind je hier een overzicht van #fairfashion winkels in Vlaanderen. 

Tatiana De Wée, oprichtster Fashion Revolution België

Ik hou enorm van mode, maar ik vind het moeilijk om te vieren. De menselijke kost en ecologische impact is véél te groot en dat moet veranderen. Met Fashion Revolution willen we daarrond bewustzijn creëren bij de consument, transparantie en actie eisen bij de merken en overheden overtuigen eindelijk werk te maken op beleidsniveau. Doe je mee?

Tip – Koop eens tweedehands, en als je toch iets nieuws wilt: zoek dan een duurzaam merk én overweeg of je het stuk zeker dertig keer zult dragen! #30wears

Patrick Veillard, textiel bij Oxfam-Magasins du monde

De manier waarop we vandaag textiel produceren en consumeren, is niet langer duurzaam. Dit model van snelle mode, steeds meer kleren en steeds lagere prijzen, eist z’n tol voor de arbeiders die ze maken én voor de planeet. Meer dan 100 miljard kledingstukken werden wereldwijd verkocht in 2016, dat is 60% meer dan 15 jaar geleden. Met onze campagnes van Oxfam - Magasins du Monde willen we laten zien dat mode anders kan: minder kleding kopen, huren, tweedehands of lokaal kopen... Er zijn tientallen slow fashion-alternatieven!

Tip – Minder én beter kopen. Vermijd goedkope impulsaankopen en kies voor kleding die tijdloos is.

Eline Reynders, blogt over duurzame mode op elinerey.be

De reden voor mijn keuze is een drieluik. Enerzijds wil ik me verzetten tegen de huidige wegwerpcultuur, want we leven in een materialistische maatschappij die ons onnodige spullen doet kopen. (Wist je dat een kledingstuk gemiddeld 7 keer gedragen wordt?!) Anderzijds wil ik geen industrie steunen die ervoor zorgt dat kinderarbeid en uitbuiting nog steeds de realiteit zijn. Respect voor de mens is voor mij het allerbelangrijkst. En last but not least: natuurlijk vaart ook het milieu erbij wanneer men kledingstuks koopt die lang meegaan en die gemaakt werden onder verantwoorde omstandigheden. 

Tip – Schrijf je uit op nieuwsbrieven van fast fashion ketens en ontvolg hen op sociale media. Zonder die triggers doe je veel minder impulsaankopen.

Ellen Kegels, oprichtster LNknits

Duurzaam en eerlijk kopen zou vandaag al de standaard moeten zijn. Bij de opstart van LNKnits, nu al bijna 8 jaar geleden, was #fairfashion een volledig nieuw begrip. Het heeft echt enkele jaren geduurd voor mensen mee waren met sustainable & fairfashion. Wij bij LN hopen de juiste waarden en normen mee te geven aan onze klanten. Dat een stuk kopen bij LNKnits niet enkel en alleen aangenaam is om te dragen, maar dat je tegelijk ook iemand in Peru van eerlijk werk kunt voorzien en dit met respect voor de natuur. Het is toch veel leuker om zo mooi gekleed door het leven te gaan, toch? 

Tip – Start met goede basics! Wij hebben zonet een eigen sustainable jeans & T-shirt collectie gelanceerd, zodat je bij ons een volledige duurzame en eerlijke outfit kan vinden. En dit voor elke dag: jeans, T-shirt en knits zijn namelijk erg gemakkelijk samen te mix-matchen!

Bie Noe, organiseert met B.Right duurzame fashion walks in België

Het geloof dat ethische en esthetische mode perfect verenigbaar zijn, is voor mij belangrijk. Dat we samen een modeindustrie kunnen creeëren die er niet enkel mooi uitziet maar ook de makers een mooie toekomst bezorgt. Met respect voor de natuur waar we als mens onlosmakelijk mee verbonden zijn. Sinds mijn eigen start 6 jaar geleden zie ik een enorme positieve evolutie die me hoopvol stemt.

Tip – Shop eens in jouw eigen kleerkast en (her)ontdek zo jouw eigen stijl, swap (ruil) en investeer in (duurzame) basics die jou goed staan.

Doriane van Overeem, brengt elk half jaar een collectie uit die volledig in België ontworpen en geproduceerd wordt

De laatste maanden hoor je meer en meer over het klimaat. Voor mij is dat altijd belangrijk geweest, en het ecologische aspect maakt integraal deel uit van de waarden van mijn merk, al sinds de oprichting. Mode is de op één na meest vervuilendste industrie na olie, dus het is belangrijk om de verandering die ik wil zien in de mode-industrie ook zélf naar buiten te brengen. De kracht voor verandering ligt bij de nieuwe generatie ontwerpers. Ik hou van onze planeet en wil ze beschermen, dus kies ik voor mijn collecties voor lokale productie en gerecycleerde materialen.

Tip – Persoonlijk ben ik vaak van top tot teen gekleed in tweedehands kledij, aangevuld met mjin eigen creaties. Mijn tips zijn eenvoudig: geef kledij die er al is een tweede leven, koop lokaal, en steun jonge ontwerpers!

Meer weten:

Fairtrade katoen

Lees meer

Eerlijke handel, een hefboom voor vrouwenrechten

Lees meer