Wat te doen met al die zakken katoen?


Ons katoen verbruik is de laatste jaren enorm gestegen. Op een halve eeuw tijd is de wereldproductie en -consumptie van katoen meer dan verdubbeld, tot ongeveer 25 miljoen ton. katoen wordt verwerkt in veel van onze alledaagse gebruiksartikelen, zoals handdoeken en beddengoed maar ook in de populaire katoenen zakken, ook wel “tote bags” genaamd. We verzamelen er steeds meer, krijgen ze cadeau, gebruiken ze als boodschappentas of kopen ze gewoon als een leuk accessoire. Hipsters in 2020 maakten ze een waar fashion statement.

Het idee achter deze zakken is goed bedoeld - we willen immers allemaal ons plastiekverbruik verminderen - maar in de realiteit worden de bergen katoenen zakken die we thuis opstapelen, groter en groter. En dus worden er ook meer en meer zakken gemaakt! Dit heeft niet alleen een grootte impact op het milieu, maar ook en vooral op de erbarmelijke werkomstandigheden van miljoenen katoenboeren/-boerinnen. Zo moeten ze vaak lange uren werken met chemische pesticides en is er ook nog vaak kinderarbeid. Dit willen wij vanuit Fairtrade Belgium samen met COSH! en Fair Fashion Fest aankaarten.

Want er zijn ook Fairtrade gelabelde zakken. Een nodza(a)k want ook al wordt er meer en meer katoen geproduceerd, een groot deel van de katoenboeren/-boerinnen ziet zijn/haar/hen rechten nog steeds niet gerespecteerd. Met name het recht op een leefbaar inkomen wordt nog te vaak met de voeten getreden. Een recht waaraan Fairtrade stapsgewijs probeert te voldoen, dankzij de Fairtrade minimuumprijs en premie, die er tevens voor zorgen dat de gezondheid én de veiligheid van de gezinnen van de katoenboeren- en boerinnen wordt gegarandeerd. Daarnaast garandeert Fairtrade ook strenge milieunormen om de natuur te beschermen, zoals een verbod op genetisch gemodificeerd zaaigoed en gevaarlijke chemische stoffen.

Een duurzame za(a)k dus! Maar het kan nóg duurzamer. Daarom zetten Fairtrade Belgium, Fair Fashion Fest en COSH! Hun duurzame schouders onder “Wat te doen met al die zakken katoen?”, een wedstrijd voor creatieve duizendpoten met een hart voor mode en duurzaamheid. Het idee? Ontdoe uzelf van de hopen katoenen zakken uit uw keukenkast en verwerk ze in een origineel design. De ontwerpen van de laureaten worden tentoongesteld op het Fair Fashion Fest, dat zal plaatsvinden op 23 & 24 april in Gent, alwaar ook de finalist zal worden gekozen. De lucky winner krijgt een gratis fotoshoot met zijn/haar/ hen ontwerp en er zal over hem/haar/hun ook een artikel worden geschreven. Klinkt dit jou als muziek in de oren ? Lees het wedstrijdreglement en schrijf je dan nu hier in.

Is iets ontwerpen niet jouw ding maar wil je toch je steentje bijdragen? Doneer dan doorheen de maand maart je (gebruikte) katoenen zakken in één van onze inzamelpunten en geef hem op een originele manier een nieuw leven.

Wil je meer weten over Fairtrade katoen? Neem hier dan zeker even een kijkje.