Fairtrade in aanbestedingen

 

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze maatschappij. Zo willen ook openbare diensten bij hun aankoopbeleid duurzame keuzes maken, om zo hun steentje bij te dragen aan de ‘Sustainable Development Goals’. Naast economische criteria spelen ook sociale en milieuoverwegingen een cruciale rol bij de duurzame aankoop van producten uit landen uit het Zuiden.

“Fairtrade sluit helemaal aan bij onze filosofie als bedrijf. Wij komen iedere dag in contact met het Zuiden en worden in onze dagdagelijkse bezigheden geconfronteerd met faire en unfaire handelspraktijken. Het is dus belangrijk de mensen daar gevoelig aan te maken.”

Alain Bernard, CEO DEME

Daarbij is het belangrijk voor de overheid, aangezien zij een voorbeeldfunctie vervult in onze maatschappij, om te kiezen voor producten die aan de hoogst mogelijke standaarden op het vlak van duurzaamheid voldoen.

Wanneer je als organisatie voor Fairtrade kiest, heb je een directe invloed op het leven van kleinschalige producenten. Neem daarom zeker eens een kijkje op onze impactmeter, waar je de concrete impact van jouw duurzame beslissingen kan terugvinden.

Maar hoe vermeld je nu precies Fairtrade in je openbare aanbestedingen?

Vergeet eerst en vooral zeker niet om Fairtrade specifiek in je aanbesteding te plaatsen. Voor meer informatie rond de juiste procedures kan je hier terecht. Heb je nog vragen over hoe je Fairtrade het best als criteria in je aanbesteding kan vermelden? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Matilde van Fairtrade Belgium, die je met veel plezier verder helpt.

Matilde Defraeije

Verantwoordelijke business development koffie

matilde@fairtradebelgium.be