Junior Policy and Project Officer

Fairtrade Belgium is op zoek naar een Junior Policy and Project Officer.

Jouw team

Je werkt samen met twee gemotiveerde collega's: de Head of Supply & Impact en de Head of Advocacy. De eerste richt zich op het opbouwen van projecten en samenwerkingen met bedrijven die verder willen gaan dan de Fairtrade-certificering. Dit op gebieden zoals leefbaar inkomen, "carbon credits", mensenrechten en zorgplicht op milieugebied. De tweede werkt aan het beïnvloeden van regelgeving en beleid om de lat voor duurzaamheid hoger te leggen, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het betalen van eerlijke prijzen eerder een verplichting dan een keuze wordt.

Je rapporteert aan Stijn Decoene, Head of Supply & Impact.

Jouw missie

Je verantwoordelijkheden kunnen worden onderverdeeld in 5 focusgebieden:

 1. Compliance support: onderzoeken en interpreteren van wetten en regelgeving die relevant zijn voor Fairtrade's belangrijkste supply chain producten: cacao, koffie en banaan (bijv. CSDDD, CSRD, EUDR, EU Organic) (25%). Je zorgt voor een goed begrip van de vereisten van deze nieuwe regelgeving voor Fairtrade bedrijfspartners (de licentiehouders). Je ondersteunt de Head of Supply & Impact bij het ontwikkelen van nieuwe tools en diensten voor bedrijven die met Fairtrade werken om aan deze regelgeving te voldoen.
 2. Ondersteuning van Fairtrade licentiehouders: op basis van bovengenoemd onderzoek en in samenwerking met de Head of Supply & Impact, bied je ondersteuning aan Fairtrade licentiehouders (25%).
 3. Projectondersteuning: ondersteuning van de Head of Supply & Impact bij projectwerk (20%). Je biedt ondersteuning voor huidige en toekomstige “beyond certification” projecten (bijv. bij het opzetten van "living income" projecten). Deze ondersteuning kan coördineren, plannen, rapporteren, monitoren & evalueren, etc. omvatten.
 4. Institutionele fondsenwerving: identificeren van financieringsmogelijkheden voor “beyond certification” projecten met licentiehouders en ondersteuning bieden voor aanvragen van deze subsidies (20%). Je speurt actief naar mogelijkheden voor institutionele fondsen om het aanbod aan bedrijven “beyond certification” te ontwikkelen.
 5. Juridisch onderzoek en analyse: beter begrip van wetsvoorstellen en acties om te beïnvloeden (10%). Je ondersteunt de Head of Advocacy bij het lobbyen en verbeteren van supply chain wetten en regelgeving.

Jouw profiel

Opleiding & Ervaring

 •  Je hebt een masterdiploma in Bio-ingenieurswetenschappen, Economie, Rechten, Politieke Wetenschappen, Ontwikkelingsstudies of een andere gelijkwaardige opleiding.
 • Ervaring is niet vereist maar relevante vrijwillige ervaring is een meerwaarde.
 • Je bent jonger dan 26 jaar.

Relevante vaardigheden

 • Je bent nieuwsgierig en enthousiast om alles over Fairtrade en de internationale handelscontext te leren kennen.
 • Je geniet ervan te werken binnen een breed scala van thema's (juridisch, macro-economisch, sociaal-politiek, projectwerk, …) en kennis binnen deze thema's te ontwikkelen.
 • Het zelf verkennen en initiëren van projecten geeft je energie en je werkt graag autonoom.
 • Je werkt graag samen met je team en bent enthousiast om je collega's te ondersteunen en te helpen.
 • Precisie, organisatie en het vermogen om taken te prioriteren behoren tot jouw sterke punten.
 • Je voelt je sterk betrokken bij het bijdragen aan een eerlijkere marktsituatie en onderschrijft volledig de waarden van Fairtrade Belgium.
 • Je kunt vlot werken met MS Office, vooral met Excel en PowerPoint.
 • Je hebt een uitstekende kennis van het Nederlands, Frans (minstens één van beide) en Engels.

Wat wij bieden

Fairtrade is een waardegedreven organisatie, waar onze medewerkers centraal staan. Hoge medewerkerstevredenheid en een goede werk-privébalans zijn cruciale elementen.

 • We bieden een prettige werkomgeving waarin je deel uitmaakt van een team van 20 gemotiveerde collega's in Brussel en van een veel groter Fairtrade-netwerk wereldwijd.
 • Een aantrekkelijk salarispakket in lijn met NGO-normen inclusief maaltijdcheques, groeps- en hospitalisatieverzekering, ecocheques.
 • 20 wettelijke vakantiedagen + 6 extra ADV-dagen.
 • Een voltijdse functie (37,5 uur/week) in Brussel, België.
 • Een mogelijkheid om deels vanuit huis te werken (dinsdag en donderdag zijn kantoordagen).
 • Een gevarieerde rol in een organisatie met sterke ethische waarden.
 • Je wordt ondersteund en gecoacht zodat je je competenties verder kunt ontwikkelen.

Geïnteresseerd?

Bezoek www.fairtrade.net voor meer informatie over Fairtrade International en het Fairtrade-systeem.

Solliciteer alleen per e-mail, in het Engels met je CV en motivatiebrief voor 24 juni 2024 naar jobs@fairtradebelgium.be met als referentie 'Junior Policy and Project Officer'. Vanwege de vakantieperiode vinden de gesprekken voor de geselecteerde kandidaten plaats in de eerste helft van augustus.