Steven Vanackere

Steven Vanackere is directeur bij de Nationale Bank van België. Hij droeg zowel uitvoerende verantwoordelijkheden (directeur bij de Haven van Brussel en bij de MIVB) als politiek adviserende (adviseur van Herman Van Rompuy, kabinetschef van Brussels minister Jos Chabert).

Tussen 2007 en 2013 maakte hij deel uit van verschillende regeringen, o.a. als Vlaams welzijnsminister, als minister van Buitenlandse Zaken en als minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling.

Steven lijkt soms een eeuwige student (hij is licentiaat in de rechten en in de economie, master in de filosofie en nu bezig met een master in de geschiedenis), maar dat houdt hem niet tegen om concrete engagementen aan te gaan, ook als het gaat over een rechtvaardiger evenwicht tussen Noord en Zuid.

Zo is hij ook voorzitter van de vriendengroep van Fracarita International, gespecialiseerd in psychiatrische zorgverlening in ontwikkelingslanden. Sinds 2015 maakt hij deel uit van de raad van bestuur van Fairtrade Belgium.

Steven onderschat de impact van politieke keuzes niet, maar hamert toch ook op de kracht van individuele mensen en verenigingen om het verschil te maken in de richting van een wereld waar iedereen een eerlijke kans krijgt.