Chris Claes

Chris groeide op in een gezin waar landbouw prominent aanwezig was: dat zette hem aan om landbouwwetenschappen te gaan studeren. Op haar beurt heeft die studie hem door de verhalen van professoren en onderzoekers geleid naar het noorden van Congo, om er een thesis te maken rond de verscheidenheid van landbouwsystemen.

Eenmaal afgestudeerd heeft hij zijn toen nog verplichte legerdienst kunnen vervangen door twee jaar te gaan werken als ngo-coöperant in landbouwprojecten met boerenorganisaties in Costa Rica. Twee jaar werden zeven jaar.

Terug in België werkte hij een vijftal jaar rond het uitbouwen van een streekkeurmerk voor hoeveproducten, de uitbouw van het Voedselteams-netwerk en als coördinator van het voorlichtingscentrum voor biologische landbouw, Blivo.

Sinds 2012 werkt hij binnen Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) ter ondersteuning van de programma’s in het Zuiden, eerst rond strategieontwikkeling en later als directeur van de internationale organisatie.

Het is vanuit die betrokkenheid met landbouw en vooral vanuit de overtuiging dat het boeren en boerinnen zijn die onze toekomstige wereld op een duurzame manier zullen (moeten en kunnen) voeden, dat hij zich graag engageert om lid te zijn van de raad van bestuur van Fairtrade Belgium.