Nieuwe richtlijnen van Fairtrade stimuleren actie om boeren en arbeiders te beschermen tijdens COVID-19-pandemie

Bonn, 1 April 2020 – Fairtrade International kondigt meer flexibiliteit aan in haar standaarden, zodat producentenorganisaties zo snel mogelijk actie kunnen ondernemen om de gezondheid en het inkomen van boeren, arbeiders en hun gemeenschappen te beschermen tijdens de COVID-19-pandemie.

"Heel wat boeren en landarbeiders in ontwikkelingslanden beginnen de economische impact van COVID-19 te voelen, hoewel het effect van het virus op gezondheidsvlak er nog niet merkbaar is", zegt Gelkha Buitrago, Fairtrade International's Director of Standards and Pricing. "De nieuwe richtlijnen die we zojuist hebben goedgekeurd, maken het voor Fairtrade gecertificeerde producentenorganisaties mogelijk om snel beslissingen te nemen. Zo kan er snel geschakeld worden, en kunnen er maatregelen genomen worden om boeren en arbeiders veilig te houden, en hen in deze onzekere tijd het nodige extra inkomen opleveren.

De nieuwe tijdelijke richtlijn, die vorige week door het Fairtrade Standards Committee werd goedgekeurd, geldt voor alle Fairtrade-gecertificeerde producenten, van kleinschalige boerencoöperaties tot grotere plantages met arbeiders.

Zo wordt bevestigd dat producentenorganisaties de Fairtrade premie nu flexibeler kunnen gebruiken. Zo kan de verspreiding van de ziekte geminimaliseerd worden door het kopen en verdelen van gezichtsmaskers of andere beschermingsmiddelen, of door meer bewustzijn te creëren rond hygiëne. De Fairtrade premie is een extra bedrag bovenop de verkoopprijs, dat producentenorganisaties verdienen bij elke Fairtrade verkoop en dat ze kunnen investeren in projecten binnen hun bedrijven en gemeenschap. Fairtrade producenten verdienden in 2018 meer dan € 187 miljoen premie.

Producentenorganisaties kunnen nu ook sneller beslissingen nemen over het uitgeven van de premie om COVID-19 te bestrijden. Organisaties kunnen actie ondernemen zonder daarvoor te wachten op goedkeuring van hun vereiste jaarlijkse Algemene Vergadering, en zullen in plaats daarvan uitgaven documenteren voor ratificatie met terugwerkende kracht.

Op grotere plantages worden werknemers waarschijnlijk het hardst getroffen door omzetverlies, of omdat ze niet mogen oogsten. De door werknemers geleide premiecomités mogen tijdelijk tot 100% van hun Fairtrade premie rechtstreeks in cash uitkeren aan werknemers, en dat tot 30 september 2020. Dat is een stijging ten opzichte van de gebruikelijke 20 procent, of onder bepaalde omstandigheden 50 procent. De commissies hoeven hiervoor geen formeel verzoek in te dienen bij FLOCERT, de onafhankelijke certificeerder. Uitgaven in natura van verbruiksgoederen zijn ook toegestaan. Dit zou ongeveer 145.000 werknemers op Fairtrade gecertificeerde thee- en bloemenplantages ten goede kunnen komen.

Fairtrade International heeft producentenorganisaties afgelopen vrijdag ingelicht over deze maatregelen. In de brief werd ook een oproep gedaan naar producentenorganisaties, vooral dan de organisaties die werknemers in dienst hebben, om de fundamentele rechten en vrijheden te blijven respecteren, om werknemers te blijven betalen (ook zij die in zelfisolatie zitten) en om werknemers aan te moedigen voldoende afstand van elkaar te houden tijdens het uitvoeren van taken.

Fairtrade-gecertificeerde producenten dienen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en hun eigen nationale mandaten voor gezondheid en veiligheid te raadplegen. Producenten kunnen vragen over de Fairtrade Standaarden of de nieuwste richtlijnen stellen aan hun lokale FLOCERT-contactpersoon, of hun regionale Fairtrade-producentennetwerk:

Over Fairtrade International

Fairtrade verandert de manier waarop handel werkt door betere prijzen, degelijke arbeidsomstandigheden en een eerlijkere deal voor boeren en arbeiders in landen in het zuidelijk deel van de wereld.

Fairtrade International is een onafhankelijke non-profitorganisatie die wereldwijd 1,7 miljoen kleinschalige boeren en arbeiders vertegenwoordigt. Het beheert het FAIRTRADE-label, een geregistreerd handelsmerk van Fairtrade dat op meer dan 30.000 producten voorkomt. Naast certificatie werkt Fairtrade International samen met producenten aan een betere toekomst, werkt ze samen met bedrijven, engageren ze consumenten en pleiten ze voor een eerlijke en duurzame toekomst. Lees meer op www.fairtrade.net.