Aldi verkoopt enkel nog Fairtrade rozen

ALDI verkoopt als eerste supermarktketen in België enkel nog rozen die afkomstig zijn uit eerlijke handel. Dankzij het engagement van ALDI met Fairtrade Belgium ...

ALDI, uitvinder van het discountmodel, pioniert opnieuw. Als eerste supermarkt in België verkoopt ALDI enkel nog de Fairtrade variant van een van zijn vaste assortimentsproducten. Sinds 3 april zijn alle rozen van ALDI België 100% Fairtrade. En dit 365 dagen per jaar.

Impact op lange termijn

Fairtrade Belgium is verheugd met de actie van ALDI. “Dat ALDI de switch maakt naar Fairtrade rozen is om meerdere redenen van belang”, zegt Nicolas Lambert, directeur van Fairtrade Belgium: “ALDI is wellicht de grootste rozenverkoper van ons land. En dankzij hun sterk engagement op lange termijn, is de impact van hun beslissing zoveel groter.”

De meerderheid van de rozen die je in België kan kopen, komen van Afrikaanse plantages. Het Fairtrade label verzekert de koper dat de rozen geteeld werden met respect voor de arbeider en zijn omgeving. Zo kunnen de vrouwen en mannen die deze rozen kweken in betere en milieuvriendelijke omstandigheden werken, en ontvangen ze een beter loon.

Naast die verbeterde werkomstandigheden ontvangen de werknemers ook nog een Fairtrade premie van 10% van de aankoopprijs van de Fairtrade producten, waardoor zij over extra middelen beschikken die zij vrij kunnen investeren. Hierdoor kunnen sociale, economische en educatieve projecten worden opgestart die extra kansen bieden, zorgen voor een beter bestaan en de werknemers meer eigenwaarde geven.

Moederdag

ALDI koopt zijn bloemen bij telers in Kenia, Tanzania en Oeganda. In de kwekerijen zijn honderden vrouwen aan de slag. Met de keuze voor Fairtrade toont ALDI hoe duurzaam ondernemen mogelijk is. Meer dan ooit lijkt het dus een slim idee om voor Moederdag een boeketje ALDI-rozen te kopen.

“Onze toekomst zal beter zijn, mijn kinderen zullen beter geschoold zijn”, zegt Agnes Mulwa, een 34-jarige bloemenplukster wier oudste zoon nu naar de middelbare school gaat. “Ik hoop dat alles verder verloopt zoals nu, dan kunnen mijn twee meisjes ook naar school gaan. Zonder Fairtrade op de kwekerij had ik nooit kunnen hopen dat mijn kinderen onderwijs zouden genieten.”

Lange levensduur

De rozen van ALDI zijn niet alleen Fairtrade, zo’n boeket gaat ook echt lang mee. Het gespecialiseerde onderzoeksbureau FlowerWatch doet al jaren testen naar het vaasleven van ALDI’s bloemen. Daaruit blijkt dat de gemiddelde levensduur van de rozen van ALDI 9 dagen is.

“Een dergelijke levensduur is echt heel hoog. ALDI kan zich meten met de beste bloemenverkopers op de markt”, merkt FlowerWatch op

Zelfde prijs

Voor de klant heeft de switch enkel voordelen: het boeket rozen dat hij koopt blijft van de hoogste kwaliteit. Bovendien steunt hij er voortaan de telers in Afrika mee. Aan de prijs van een boeket rozen verandert er niets. ALDI neemt de investering in het certificaat en daarmee de steun aan Fairtrade voor eigen rekening. Een boeket kost nog steeds slechts 2,99 euro. Het aantal rozen per boeket of de knopgrootte van de rozen wijzigt evenmin.

Verantwoord handelen

De investering van ALDI in deze Fairtrade rozen is geen eenmalige stunt. ALDI heeft meerdere ambitieuze doelstellingen qua duurzaamheid. Zo zijn er strenge regels rond dierenwelzijnsbeleid en de inkoop van cacao, palmolie, vis, vlees, textiel, koffie en thee. Hans De Bremme, directeur Corporate Responsibility bij ALDI: “Als succesvolle retailer in België nemen wij onze verantwoordelijkheid op. We gebruiken onze aankoopkracht om in alle sectoren te streven naar veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden, de bescherming van het milieu en haar natuurlijke hulpbronnen. Verantwoord handelen is niet toevallig een van de kernwaarden van ALDI.”

Beeldmateriaal vindt u hier

.