Persberichten

Samen streven naar meer: Fairebel chocolademelk en cacaoproducentes versterken elkaar

05.03.2020 - Charles Snoeck

Sinds oktober 2019 is de cacao van de Fairebel-chocolademelk Fairtrade gecertificeerd, wat een betere prijs voor cacaoboeren garandeert. Het product valt in de smaak bij consumenten: op 3 maanden tijd werden 335.637 chocolademelkkartonnen verkocht. Dankzij dit commerciële succes kan de Faircoop-coöperatie bijdragen aan een project van vrouwelijk economisch leiderschap in de cacaoproducerende regio's van Ivoorkust.

Lees meer

Ivoriaanse cacaoproducenten willen meevieren op het Brussels chocoladefeest

13.02.2020 - Charles Snoeck

Van 14 tot 16 februari strijkt het chocoladesalon neer in Brussel en vieren we het feest van de chocolade. Het salon brengt meer dan 100 deelnemers, waaronder de grootste namen van de Belgische chocolade, samen onder één dak. Vandaag kwam ook een delegatie van een twintigtal Ivoriaanse cacaoproducenten op eigen initiatief aan in de hoofdstad. Net op tijd om deel te nemen aan de festiviteiten.

Lees meer

Fairebel gaat een stap verder: Eerlijke chocolademelk wordt nu gemaakt met Fairtrade cacao

10.10.2019 - Fairtrade Belgium

Een juiste prijs en wederzijds respect vormen de basis van elke eerlijke commerciële relatie. Het is onaanvaardbaar dat degenen die onze voeding produceren, waar ter wereld ze zich ook bevinden, niet kunnen leven van hun arbeid. Om deze reden werken Fairebel en Fairtrade Belgium nu samen: Fairebel’s volle chocolademelk (0,33l) bevat vanaf half oktober enkel nog Fairtrade gecertificeerde cacao.

Lees meer

Fairtrade Belgium bezorgd om steeds lagere bananenprijzen

02.10.2019 - Charles Snoeck

De voorbije jaren wint de discountbanaan sterk aan populariteit in België. Vandaag zijn deze goedkope bananen goed voor een marktaandeel van 27,5 procent, terwijl dat in 2016 nog 7,7 procent was. De druk die deze evolutie zet op de prijzen, die duidelijk dalende zijn, verontrust de producenten. Bovendien is de recente bananenepidemie – de erg schadelijke fusariumschimmel die afgelopen zomer twee Colombiaanse plantages infecteerde – een bedreiging voor duizenden families die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de bananenteelt. Om hun plantages te beschermen, zijn investeringen broodnodig maar onmogelijk, gezien de lage prijzen die de producenten voor de bananen krijgen.

Lees meer

12 FAIRTRADEGEMEENTEN VALLEN IN DE PRIJZEN. GENT IS DE EERLIJKSTE.

10.09.2019 - Lothar Boeykens

Vandaag werden in de tuin van de Sint-Pietersabdij te Gent de eerste resultaten gepresenteerd van de Fair-O-Meter – een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten. Twaalf FairTradeGemeenten werden gelauwerd. Burgemeester Matthias De Clerq, schepen Tine Heyse en Oxfam-Wereldwinkelier Sara Schroé mochten de prijs als EERLIJKSTE VAN VLAANDEREN in ontvangst nemen namens stad Gent.

Lees meer