Persberichten

Nieuwe Fair-O-Meter toont aan: Vlaanderen blijft geëngageerd voor eerlijke handel

29.03.2021 - Koen Van Troos

Het Vlaamse draagvlak voor fair trade blijkt heel coronaproof te zijn. Dat leert ons de Fair-O-Meter, die vandaag wordt gepubliceerd en die het engagement van de Vlaamse steden en gemeenten voor eerlijke handel in kaart brengt. Maar liefst 188 onder hen vulden deze keer de Fair-O-Meter in en herbevestigen zo de titel van FairTradeGemeente voor 2021. Een bewonderenswaardige prestatie, die in de huidige context de nodige aandacht verdient en die aantoont dat onze drang naar sociale rechtvaardigheid door geen enkel virus kan worden tenietgedaan. We kijken alvast uit naar volgend jaar, want als we dit fantastische resultaat behalen in een coronajaar, kunnen we alleen maar dromen van wat volgend jaar ons zal brengen!

Lees meer

Ontdek de superbanaan en kom in actie voor het klimaat en sociale rechtvaardigheid!

22.03.2021 - Koen Van tRoos

Vanaf deze week vinden Belgische consumenten in de rekken een ‘superbanaan’. Deze speciale banaan is niet alleen goed voor de producenten, maar ook voor het milieu en het klimaat! Port International lanceert namelijk de eerste Fairtrade biobanaan in België die ook nog eens CO2-neutraal is. Deze nieuwe banaan is de gedroomde match voor Belgische consumenten die zweren bij gezonde, milieuvriendelijke voeding die ook goed is voor de producenten. Delhaize is de eerste Belgische supermarktketen die deze superduurzame banaan aan z’n klanten zal aanbieden. Bij Fairtrade Belgium juichen we deze inspanning toe en hopen we dat ze zal leiden tot meer sectorbrede engagementen die de duurzaamheid ten goede komen.

Lees meer

A chat with women paving the way forward at Fairtrade

11.03.2021 - Fairtrade International

On International’s Women’s Day (and beyond) we want to celebrate the role that women play within Fairtrade . From farmers, to workers, to CEOs and staff, women in Fairtrade all strive to change trade for the better, and positively impact our communities.

Lees meer

Colruyt wint 'Ik ben meer dan mijn kassaticket' Award door gezonde voeding aantrekkelijk te maken voor kinderen

19.02.2021

De Pottenlikkers, een initiatief van Colruyt Laagste Prijzen en Studio 100, werd door het publiek tot winnaar gekozen van de Ik ben meer dan mijn kassaticket Award. Die award van Rikolto, Test Aankoop, Gezinsbond, Fairtrade Belgium en Gezond Leven ging eind vorig jaar op zoek naar impactvolle initiatieven van supermarkten om kinderen en jongeren gezonder te laten eten. De Pottenlikkers haalde het van het enige andere initiatief dat de nominatie van de jury in de wacht sleepte: Superplus van Delhaize. 

Lees meer

Ministers Kitir en Dermagne ontvangen brief waarin 60 Belgische ondernemingen vragen om wetgevend kader due diligence

04.02.2021

60 ondernemingen en bedrijfsfederaties richten een brief aan de overheid waarin ze vragen om een nationaal wettelijk kader op te stellen dat bedrijven verplicht om hun verantwoordelijkheid te nemen in het respecteren van mensenrechten en milieu in hun toeleveringsketens. Ze worden hierin ondersteund door het Trade for Development Centre van Enabel en Fairtrade Belgium.

Lees meer