Persberichten

Fairebel gaat een stap verder: Eerlijke chocolademelk wordt nu gemaakt met Fairtrade cacao

10.10.2019 - Fairtrade Belgium

Een juiste prijs en wederzijds respect vormen de basis van elke eerlijke commerciële relatie. Het is onaanvaardbaar dat degenen die onze voeding produceren, waar ter wereld ze zich ook bevinden, niet kunnen leven van hun arbeid. Om deze reden werken Fairebel en Fairtrade Belgium nu samen: Fairebel’s volle chocolademelk (0,33l) bevat vanaf half oktober enkel nog Fairtrade gecertificeerde cacao.

Lees meer

Fairtrade Belgium bezorgd om steeds lagere bananenprijzen

02.10.2019 - Charles Snoeck

De voorbije jaren wint de discountbanaan sterk aan populariteit in België. Vandaag zijn deze goedkope bananen goed voor een marktaandeel van 27,5 procent, terwijl dat in 2016 nog 7,7 procent was. De druk die deze evolutie zet op de prijzen, die duidelijk dalende zijn, verontrust de producenten. Bovendien is de recente bananenepidemie – de erg schadelijke fusariumschimmel die afgelopen zomer twee Colombiaanse plantages infecteerde – een bedreiging voor duizenden families die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van de bananenteelt. Om hun plantages te beschermen, zijn investeringen broodnodig maar onmogelijk, gezien de lage prijzen die de producenten voor de bananen krijgen.

Lees meer

12 FAIRTRADEGEMEENTEN VALLEN IN DE PRIJZEN. GENT IS DE EERLIJKSTE.

10.09.2019 - Lothar Boeykens

Vandaag werden in de tuin van de Sint-Pietersabdij te Gent de eerste resultaten gepresenteerd van de Fair-O-Meter – een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten. Twaalf FairTradeGemeenten werden gelauwerd. Burgemeester Matthias De Clerq, schepen Tine Heyse en Oxfam-Wereldwinkelier Sara Schroé mochten de prijs als EERLIJKSTE VAN VLAANDEREN in ontvangst nemen namens stad Gent.

Lees meer

Fairtrade conference aims for decent incomes and a sustainable future

03.07.2019 - Fairtrade International

Against the background of a global crisis in cocoa and coffee prices, Fairtrade today brought together producers, businesses, governments and trade justice campaigners to map out a sustainable future for the world’s small-scale farmers and workers.

Lees meer

Cijfers bewijzen: Belgische consument wil meer eerlijke handel

14.06.2019 - Charles Snoeck

De Belgische consument hecht steeds meer belang aan een eerlijke verloning voor boeren. Hij vertrouwt op het Fairtradelabel (voorheen Max Havelaar) om hem te begeleiden in zijn ethische keuzes. Dat vertrouwen vertaalt zich ook in cijfers: vorig jaar nam het volume gecertificeerde producten toe met 26%. Ook de marktpenetratie was aanzienlijk hoger.

Lees meer