Persberichten

Fairtrade conference aims for decent incomes and a sustainable future

03.07.2019 - Fairtrade International

Against the background of a global crisis in cocoa and coffee prices, Fairtrade today brought together producers, businesses, governments and trade justice campaigners to map out a sustainable future for the world’s small-scale farmers and workers.

Lees meer

Cijfers bewijzen: Belgische consument wil meer eerlijke handel

14.06.2019 - Charles Snoeck

De Belgische consument hecht steeds meer belang aan een eerlijke verloning voor boeren. Hij vertrouwt op het Fairtradelabel (voorheen Max Havelaar) om hem te begeleiden in zijn ethische keuzes. Dat vertrouwen vertaalt zich ook in cijfers: vorig jaar nam het volume gecertificeerde producten toe met 26%. Ook de marktpenetratie was aanzienlijk hoger.

Lees meer

Sterke vrouwen, straffe koffie

11.05.2019 - Charles Snoeck

Eerlijke handel is ontstaan om meer aandacht te geven aan de uitdagingen aan één van de meest kwetsbare groepen op deze planeet: de familiale boerengemeenschappen in het Zuiden. Zij dragen het meeste risico en voelen rechtstreeks de nefaste gevolgen van de druk op prijzen op de internationale markten.

Lees meer

Naar een einde van de prijzenoorlog om bananen?

03.04.2019 - Charles Snoeck

Sinds enkele dagen biedt supermarktketen Lidl uitsluitend nog bananen afkomstig uit eerlijke handel in zijn winkels aan. Lidl is de eerste keten op de Belgische markt die de stap zet naar 100% Fairtrade (ex-Max Havelaar). Een belangrijk engagement die de hoop doet herleven dat er een eind kan komen aan de prijzenslag om bananen tussen de supermarkten. Een oorlog met rampzalige gevolgen voor kleinschalige bananenboeren en plantagearbeiders.

Lees meer

Hét feest van de chocolade moet ook een feest voor producenten zijn

20.02.2019

Van 22 tot 24 februari gaat de zesde editie van het Chocoladesalon door in Brussel. Meer dan 130 deelnemers, chocolatiers, merken, banketbakkers en duizenden Belgische bezoekers vieren samen hun passie voor chocolade. Bij Fairtrade zijn we ook grote chocoladefans: je zult ons zeker en vast in de menigte vinden, op zoek naar de beste workshops en delicatessen, met liefde bereid door ambachtelijke chocolatiers. Maar we zullen ook, op elk moment, denken aan de cacaoproducenten.

Lees meer