Persberichten

Sterke vrouwen, straffe koffie

11.05.2019 - Charles Snoeck

Eerlijke handel is ontstaan om meer aandacht te geven aan de uitdagingen aan één van de meest kwetsbare groepen op deze planeet: de familiale boerengemeenschappen in het Zuiden. Zij dragen het meeste risico en voelen rechtstreeks de nefaste gevolgen van de druk op prijzen op de internationale markten.

Lees meer

Naar een einde van de prijzenoorlog om bananen?

03.04.2019 - Charles Snoeck

Sinds enkele dagen biedt supermarktketen Lidl uitsluitend nog bananen afkomstig uit eerlijke handel in zijn winkels aan. Lidl is de eerste keten op de Belgische markt die de stap zet naar 100% Fairtrade (ex-Max Havelaar). Een belangrijk engagement die de hoop doet herleven dat er een eind kan komen aan de prijzenslag om bananen tussen de supermarkten. Een oorlog met rampzalige gevolgen voor kleinschalige bananenboeren en plantagearbeiders.

Lees meer

Hét feest van de chocolade moet ook een feest voor producenten zijn

20.02.2019

Van 22 tot 24 februari gaat de zesde editie van het Chocoladesalon door in Brussel. Meer dan 130 deelnemers, chocolatiers, merken, banketbakkers en duizenden Belgische bezoekers vieren samen hun passie voor chocolade. Bij Fairtrade zijn we ook grote chocoladefans: je zult ons zeker en vast in de menigte vinden, op zoek naar de beste workshops en delicatessen, met liefde bereid door ambachtelijke chocolatiers. Maar we zullen ook, op elk moment, denken aan de cacaoproducenten.

Lees meer

Beyond Chocolate: Fairtrade verwelkomt het initiatief van minister De Croo en voegt de daad bij het woord.

05.12.2018 - Charles Snoeck

Minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo presenteerde vandaag in Antwerpen het programma 'Beyond Chocolate', dat erop is gericht Belgische chocolade duurzaam te maken en een leefbaar inkomen voor producenten te garanderen tegen 2030. In het kielzog van dit engagement kondigt het Fairtrade label een verhoging van zijn minimumprijs en Fairtrade premie voor cacao aan.

Lees meer

Fairtrade aantoonbaar actief op leefbaar loon

22.10.2018 - Charles Snoeck

Vandaag verscheen op de website van de VRT een artikel met de titel ‘Duurzaamheidskeurmerken helpen de arme landarbeiders amper vooruit’. Het artikel richt zich op de lonen van arbeiders in ontwikkelingslanden ...

Lees meer