Galler kiest voor Fairtrade cacao en zet in op agroforestry

Deze beslissing van Galler is van groot belang voor Fairtrade en voor cacaoboeren. Naast de grote volumes die worden ingekocht aan betere voorwaarden voor producenten, bewijst het namelijk dat het voor een Belgisch merk mogelijk is om echt voor eerlijke handel te kiezen. Samen met Galler hopen we dat dit de start is van een beweging, en dat andere grote Belgische merken zich erdoor laten inspireren.

De ambitie? De chocoladewereld door elkaar schudden!

Wie Galler zegt, zegt ook genieten en smullen. Niet alleen in België, maar ook buiten onze landsgrenzen. Galler koopt voortaan Fairtrade cacao in, en maakt zo komaf met de donkere kant die achter al dat chocoladeplezier schuilt: namelijk dat de meeste cacaoboeren in West-Afrika in extreme armoede leven. Galler’s besluit om voor eerlijke handel te kiezen, zorgt ervoor dat er geen bittere nasmaak is bij producenten die aan de basis liggen van de toeleveringsketen. 

Vicente Balseca Hernandez, Sustainability Project Manager bij Galler: “Bij Galler willen we echt een positieve impact creëren voor cacaoproducenten, niet zomaar een label kleven op onze verpakkingen. We wilden er zeker van zijn dat we de best mogelijke partner hadden om de producenten te ondersteunen en samen de krijtlijnen binnen de chocolade-industrie te kunnen hertekenen.

Na maanden van onderzoek is onze conclusie dat Fairtrade het label is dat de beste garanties biedt voor de consument, én het label is met de grootste impact voor de producent. Samen met Fairtrade gaan we de chocoladewereld door elkaar schudden!”

Bomen herplanten om de ecologische waarde van cacao te herstellen

Sinds de jaren zestig is meer dan 90% van de oerbossen van Ivoorkust verdwenen, deels om plaats te maken voor extensieve cacaoteelt. Cacaoplantages hebben grote schade aangericht aan de biodiversiteit en versnellen de negatieve effecten van klimaatverandering – waar cacaoboeren de dupe van worden. Hier wil Galler iets aan doen: ze starten het agroforestry-project ‘People, Planet & Cocoa’, samen met de Universiteit van Luik, Fairtrade Belgium en Yeyasso, een Ivoriaanse cacaocoöperatie. Het project wordt mee gefinancierd door het Business Partnership Facility fonds van de Koning Boudewijnstichting

Vicente Balseca Hernandez: “Ons doel is om de ecologische waarde van cacao te herstellen… maar niet alleen dat. We willen op drie vlakken een blijvende impact creëren voor zowel de producenten als het milieu. In de eerste plaats willen we een agroforestry-aanpak promoten. Samen met de experten van de Universiteit van Luik gaan we andere soorten bomen planten op cacaoplantages, waarmee we willen werken aan het herstellen van de biodiversiteit, de gezondheid van cacaobomen en hun levensduur.

In de tweede plaats willen we het inkomen van producenten doen stijgen. We gaan niet zomaar bomen planten, we gaan bomen planten die ook nieuwe inkomsten kunnen genereren voor de lokale bevolking; bijvoorbeeld door fruit te oogsten.

Op de derde plaats zetten we in op women empowerment. Via ons project kunnen ze rekenen op een ​​eigen inkomen, waarmee ze onafhankelijker worden en actief deel kunnen nemen aan de ontwikkeling van hun regio.”

Voor Galler gaat de samenwerking met Fairtrade verder dan enkel een label op een verpakking; ze willen een actieve speler zijn die het verschil kan maken voor cacaoproducenten.

Fairtrade vertrekt vanuit de behoeften van producenten – die hebben dan ook 50% van de stemrechten op de algemene vergadering van de internationale ngo. Het betekent ook dat ze weten wat Fairtrade is, en zich ertoe verbinden de sociale, ecologische en economische criteria van Fairtrade Standaarden te respecteren. Met de gegarandeerde minimumprijs en de Fairtrade premie, waarmee coöperaties in projecten kunnen investeren, hebben ze een positiever toekomstbeeld. Fairtrade is geen door de industrie opgelegd programma aan producenten. Integendeel, het is een initiatief waarmee ze hun toekomst in eigen handen kunnen nemen en ervoor kunnen zorgen dat hun talent en expertise naar waarde worden geschat.

Bekijk hier de volledige online persconferentie van Galler!

Meer info over het gamma van Galler

Meer info over Fairtrade gecertificeerde cacao