Fairtrade wordt lid van het International Cocoa Initiative

Fairtrade International is toegetreden tot het International Cocoa Initiative (ICI). Het partnerschap stelt de twee organisaties in staat van elkaar te leren, hun bestaande operationele modellen te verbeteren en meer kinderen en families te bereiken in de cacaogemeenschappen in Ivoorkust en Ghana met als doel om kinderarbeid te elimineren en kinderbescherming mogelijk te maken.

Fairtrade en ICI werken nu al samen om de effectiviteit van hun respectievelijke inspanningen op het terrein om kinderarbeid te bestrijden te verbeteren. De twee organisaties zullen onder meer de strategieën en resultaten van hun respectievelijke systemen voor de monitoring en bescherming van kinderen (Child Labour Monitoring & Remediation Systems - CLMRS) vergelijken en onderzoeken hoe ze gemakkelijker kunnen worden ingebed in toeleveringsketens en opgeschaald in een groter aantal cacao producerende gemeenschappen.

“We zijn verheugd om ICI's expertise op het gebied van kinderbescherming te kunnen koppelen aan Fairtrade's missie om de levensstandaarden van boeren te verbeteren en boerenarmoede aan te pakken", aldus Nick Weatherill, directeur van ICI. "Door gebruik te maken van de uitgebreide duurzaamheidsvoetafdruk van Fairtrade in veel landbouwgemeenschappen en door het perspectief van Fairtrade-boeren te betrekken bij de continue verbetering van ons operationele model, kunnen we meer impact genereren voor meer cacaoboeren en hun gezinnen."

"Het beëindigen van kinderarbeid en het mogelijk maken van kinderbescherming is een dringende mensenrechtenkwestie, waar Fairtrade sinds 2010 aan werkt," zei Dario Soto Abril, CEO van Fairtrade International. "Naast het aanpakken van de hoofdoorzaak van kinderarbeid door het verhogen van het inkomen van de cacaoboeren, kijken we bij Fairtrade uit naar deze nieuwe stap in het partnerschap met ICI, een organisatie die expertise levert en meerdere belanghebbenden bij elkaar brengt om good practices gezamenlijk op te schalen.”

ICI en Fairtrade zullen ook trachten om trainingen en andere programma's te coördineren om hun collectieve impact in cacaogemeenschappen te verdiepen.

"We moeten doorgaan met het aanpakken van kinderarbeid met een beschermingskader dat op meerdere fronten inzet," zei Dr. Nyagoy Nyong'o, directrice van het producentennetwerk Fairtrade Africa. "Dit betekent dat we alles tegelijk moeten aanpakken: het garanderen van een eerlijke prijs voor cacao, zodat gezinnen een fatsoenlijk inkomen kunnen verdienen, veilige educatieve mogelijkheden voor kinderen bieden, bewustwording van kinderrechten aanscherpen, inclusief hun recht op bescherming. Door samen te werken kunnen we meer impact hebben."