Hoe zit het met het dagelijkse leven van koffietelers?
Koffietelers, vaak eigenaar van familiepercelen, leren het vak van jongsaf aan omdat het van generatie op generatie wordt doorgegeven. Wonend en werkend in de landen tussen 28° N en 28° S, worden ze sterk geconfronteerd met de negatieve gevolgen van klimaatverandering en moeten ze hun productiemethoden bijschaven om koffie te kunnen blijven telen op hun land. Deze uitdaging wordt nog moeilijker wanneer je weet dat ze te kampen hebben met een angstaanjagend lage marktprijs. Op 20 mei 2019 was de prijs van de internationale koffiemarkt (die aan koffietelers werd betaald) de laagste in 13 jaar ($0,899/pond). Boeren hebben geen controle over prijzen die bepaald worden door de markt, en die vaak niet eens toelaten om de productiekosten te dekken. Het is vijf voor twaalf: we moeten terug naar een eerlijkere handel, die universele mensenrechten zoals het recht op een leefbaar inkomen, respecteert.
Eerlijke handel en Fairtrade Standaarden: bakens voor meer rechtvaardigheid
Fairtrade, dat betekent vooral een gegarandeerde minimumprijs en een premie voor producenten. Fairtrade gecertificeerde koffietelers ontvangen een gegarandeerde minimumprijs op basis van de kosten van een duurzame productie, die dient als een vangnet wanneer de marktprijs daalt – wat op dit moment het geval is. Wanneer de marktprijs hoger is, wordt deze laatste behouden. Koffietelers georganiseerd in coöperaties kunnen ook rekenen op de Fairtrade premie, een extra bedrag bovenop de aankoopprijs. Ze beslissen op een democratische manier hoe ze dit bedrag investeren. Bijvoorbeeld in nieuwe infrastructuur, milieubescherming, oogst- en productiepraktijken, gezondheidszorg of onderwijs. Boeren en alle actoren in de toeleveringsketen respecteren strikte economische, sociale en milieunormen en garanderen zo een productie die de planeet én de mensen respecteert. Met de hogere inkomsten die ze uit eerlijke handel krijgen, kunnen ze krachtige en innovatieve tools ontwikkelen en kunnen wij blijven genieten van ons kopje koffie. Niemand wint erbij wanneer oneerlijke handel aangemoedigd wordt. Elk slokje faire koffie is een stap in de richting van meer eerlijkheid, is een eerbetoon aan handel zoals het moet zijn.
Fairtrade koffie drinken op kantoor, een positief effect op meerdere vlakken
We spelen als consument allemaal een rol: elke slok telt. De belofte van een organisatie om Fairtrade koffie aan hun werknemers te schenken, kan dankzij het grote volume dan ook zorgen voor een versnelde positieve impact voor koffietelers. Met het Fairtrade@Work-programma ondersteunt de ngo Fairtrade organisaties die duurzamer willen consumeren, en waarbij Fairtrade koffie een eerste stap is. Maar je kan nog verder gaan: je kan ook andere producten integreren, en de Fairtrade waarden en principes een belangrijke rol geven op de werkvloer. Fairtrade ondersteunt niet alleen bedrijven bij hun keuze voor duurzame voeding, het wil ook hun engagement in de schijnwerpers zetten door te communiceren over de start van hun Fairtrade@Work avontuur.