Cool nieuws: Ben & Jerry's gaat voor een beter inkomen voor cacaoboeren

Fairtrade Belgium is blij dat ijsjesicoon Ben & Jerry’s zich aansluit bij andere pioniers zoals Oxfam, Lidl, Tony’s en Belvas, om samen met Fairtrade te werken aan een leefbaar inkomen voor cacaoboeren.

Bij Fairtrade zijn we van mening dat alle boeren eerlijk moeten worden betaald voor hun werk en de mogelijkheid moeten hebben om een ​​fatsoenlijke levensstandaard te kunnen betalen. Onze missie is ervoor te zorgen dat boeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen, te beginnen bij cacaoboeren in West-Afrika. Dat betekent dat ze voldoende moeten verdienen om al hun cacaoteeltkosten en basisbehoeften te dekken.

Het merendeel van de cacao ter wereld wordt verbouwd in West-Afrika, Ivoorkust, waar weinig bescherming is voor cacaoplantages. Bijna alle cacaoboeren leven van de winst die ze maken met hun oogst, die elk jaar varieert op basis van factoren die ze niet kunnen controleren, zoals het weer en de prijzen van grondstoffen. Toch zit de gemiddelde cacaoboer daar vast in een zeer oneerlijk wereldwijd handelssysteem en verdient hij minder dan $1 (74p voor de Britse markt) per dag, wat minder is dan de helft van wat nodig is voor een leefbaar inkomen.

Vaak zijn boeren niet in staat om in hun dagelijkse behoeften te voorzien, laat staan ​​te investeren in nieuwe apparatuur of methodes die beter reageren op de gevolgen van klimaatverandering. Onregelmatige regenval, droogte en ontbossing maken het leven voor cacaoboeren nog moeilijker.

Sinds 2012 werken we bij Fairtrade aan het ontwikkelen van leefbaar inkomen. In 2017 hebben we de Fairtrade Living Income Strategy gelanceerd en een stappenplan opgesteld om tastbare vooruitgang te boeken op weg naar een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Sindsdien hebben we belangrijke stappen gezet bij het ontwikkelen en implementeren van interventies en tools om de lat hoger te leggen, en werken we samen met toekomstgerichte bedrijven op deze reis.

We zijn dan ook super enthousiast om samen te werken met onze vrienden van Ben & Jerry's, die zich hebben geëngageerd om het komende jaar een hogere prijs te betalen, een extra $600.000 aan hun 5.000 cacaoboeren. Dit bedrag komt bovenop zowel de jaarlijkse Fairtrade premie van ongeveer $970.000 (betaald op hun chocolade-ijsmix) als de minimumprijs van de Ivoriaanse regering voor cacao die alle bedrijven moeten betalen. Het extra geld dat boeren nu ontvangen, is een belangrijk onderdeel van Ben & Jerry's bredere inspanningen om boeren te ondersteunen bij het dichten van het verschil in inkomen. Hoe cool is dat? 

Dit is waarom.

Sinds het begin heeft Ben & Jerry’s zich gericht op meer dan alleen de smaakpapillen van fans bekoren. Ze zorgen ook voor hun boeren, leveranciers, werknemers en gemeenschappen. Het komt allemaal neer op wat zij linked prosperity noemen.

Fairtrade werkt al heel wat jaren samen met Ben & Jerry's op vijf belangrijke ingrediënten: cacao, bananen, koffie, vanille en suiker. Fairtrade betekent betere prijzen, fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, lokale duurzaamheid en eerlijke handelsvoorwaarden voor boeren en arbeiders overal ter wereld. Dus als je het Fairtrade label op de zijkant van Ben & Jerry's potjes ziet, weet je dat de boeren die de ingrediënten produceren de Fairtrade prijs en premie ontvangen - een inkomen dat boeren ondersteunt bij het verbeteren van milieupraktijken en het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Fairtrade boeren volgen een reeks standaarden die producenten in staat stellen tot zelfbeschikking, en die bovendien ook het milieu en hun gemeenschap ten goede komen. In ruil daarvoor ontvangen ze een Fairtrade Premium, een extra geldbedrag bovenop de verkoopprijs van hun ingrediënten dat ze kunnen gebruiken om te investeren in hun bedrijf, of in gemeenschapsprojecten.

De Fairtrade premies van Ben & Jerry’s beslaan tussen de 1% en 2% van de totale Fairtrade premies in de wereld. Die premie heeft een grote impact. Één cacaocoöperatie waarmee ze samenwerken in Ivoorkust kon daardoor een nieuwe medische kliniek bouwen, een verpleegster inhuren, zonnepanelen installeren en een waterpomp kopen.

Voor veel boeren betekent de Fairtrade premie een wereld van verschil. Ben & Jerry’s is manieren aan het onderzoeken om nog meer te doen. Ze werken nu samen met Fairtrade om een ​​hogere prijs te betalen om hun linked prosperity cacaoboeren te ondersteunen op hun reis naar een leefbaar inkomen.

Wat is een leefbaar inkomen?

Fairtrade definieert een leefbaar inkomen als “voldoende inkomen om een ​​fatsoenlijke levensstandaard voor alle leden van het huishouden te betalen - inclusief een voedzaam dieet, schoon water, fatsoenlijke huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en andere essentiële behoeften, plus een beetje extra voor noodgevallen en spaargeld - zodra de landbouwkosten zijn gedekt.​​" Dat 'extraatje' is erg belangrijk: het betekent dat boeren in staat zijn om te investeren in hun bedrijf, hun gemeenschap en het milieu dat we delen.

Kortom, een leefbaar inkomen betekent ervoor zorgen dat cacaoboeren genoeg hebben voor vandaag, en een kans hebben om plannen te maken voor morgen.

Waarom we beginnen met cacaoboeren

Ben & Jerry's wilt hetzelfde kunnen doen voor al hun Fairtrade boeren. Maar voorlopig voelt cacao als de juiste plek om te beginnen, om twee belangrijke redenen:

  • Cacao, geen verrassing voor alle chocoladeliefhebbers, is een van de belangrijkste ingrediënten van Ben & Jerry’s
  • Cacaotelers zijn bijzonder kwetsbaar voor klimaatverandering en schommelingen op de wereldmarkt

Als onderdeel van Ben & Jerry's nieuwe belofte voor een hogere prijs voor cacao, zullen ze nauw met ons bij Fairtrade samenwerken om te evalueren, en er zeker van te zijn dat ze een positief verschil maken voor de 5.000.000 linked prosperity cacaoboeren.

Hoe jij kan helpen

Elk jaar helpen jouw aankopen, voor alle producten van Ben & Jerry's, om ongeveer 210.000 boeren wereldwijd te ondersteunen. Wij kunnen genieten van de heerlijke ingrediënten in ons ijs, en zij kunnen investeren in de gezondheid en welvaart van hun families en gemeenschappen.

Fairtrade doet er dus toe! Wanneer je een volgende keer in je Chocolate Fudge Brownie pint scoopt, onthou dan dit: als je kiest voor een Fairtrade product kunnen niet alleen cacaoboeren, maar ook hun families en gemeenschap werken aan een betere toekomst.