Connected community – Hoe we elkaar nu kunnen helpen

Wereldwijd passen organisaties zich aan om de verspreiding van COVID-19 tot een minimum te beperken. Ook bij Fairtrade Belgium werken we virtueel, en volgen we de aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid en WHO op. Ons werk staat niet stil, en we blijven ons inzetten om de producenten te ondersteunen die het hart vormen van ons systeem.

We zijn allemaal met elkaar verbonden. Niet alleen hier, maar over de hele wereld. Net zoals nieuwe virussen de wereld doorkruisen, zo ook supply chains. Mensen zijn terecht bezorgd dat wie nu al moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen, het hardst getroffen zal worden door deze periode van sociale isolatie en economische vertraging. Kleine organisaties en hun werknemers, zelfstandigen en andere mensen met onzekere banen leven met krappe marges. Kleinschalige boeren en landarbeiders in het zuiden van de wereld worstelen om genoeg te verdienen om hun gezin te onderhouden.

Ondanks het feit dat dit voor iedereen een nieuwe wereld is, een nieuwe realiteit, is het bemoedigend om te zien hoe gemeenschappen samenkomen, elkaar beschermen en steunen. We ontvingen berichten van onze partners en producentennetwerken van over de hele wereld, wat onderstreept dat dit voor ons als samenleving echt een kans is om elkaar door deze moeilijke situatie heen te helpen.

Elkaar steunen kan je op verschillende manieren:

  • Blijf in contact met elkaar! Fysiek afstand houden van elkaar, hoeft niet te betekenen dat je ook sociaal afstand neemt van elkaar. Bel elkaar op, videochat met elkaar. Check hoe het gaat met de fysieke en mentale gezondheid van je vrienden, collega’s en familie. Als je virtueel werkt, plan dan regelmatig videogesprekken. Luister naar elkaar, leer van elkaar, want deze situatie is voor iedereen nieuw en onbekend.
  • Consumeer slim: denk na over hoe je lokale handelaars, en iedereen wie er de directe impact van zal ondervinden (zoals producenten), een hart onder de riem kan steken. Maak duurzame keuzes wanneer je winkelt: koop enkel wat je nodig hebt, en laat genoeg over voor anderen.
  • Respecteer en volg het advies van medische professionals. Wanneer je thuis kan blijven, blijf dan thuis, zeker wanneer je ziek bent. Hou afstand, was regelmatig je handen, gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje wanneer je niest, hoest of nies in je elleboog. Niet alleen jouw leven staat op het spel.
  • Vertrouw enkel info die komt van officiële bronnen, zoals deze website van de Belgische regering of van de World Health Organization.

We dringen er bij iedereen op aan om zijn verantwoordelijkheid te nemen, zodat we de verspreiding van het virus tot een minimum kunnen beperken. Denk aan de zorgverleners die nu dag en nacht in de vuurlinie staan. Steun lokale handelaars, lokale gemeenschappen. En, als je kan, kies in de winkel dan voor Fairtrade koffie, chocolade, bananen, suiker en wijn – we zijn allemaal buren, we maken allemaal deel uit van dezelfde wereld.

#samentegencorona