Binnenkort: eerste Fair-O-Meter rapport voor de FairTradeGemeenten!

Vier sterren voor FairtradeGemeente Mechelen

Voor de FairTradeGemeenten is het begin van het nieuwe schooljaar een spannend moment. Ze krijgen op 10 september namelijk hun allereerste FairTradeRapport, een overzicht van hun inspanningen voor eerlijke handel, hun sterke punten en verbeterpunten.

Een positief rapport voor Stad Mechelen

Mechelen krijgt zonder twijfel een bijzonder positief rapport: de stad onder de Romboutstoren smijt zich volledig voor eerlijke handel. Zo organiseren de Mechelaars op 6 oktober alweer de vijfde editie van het M-fair festival. Een dag met workshops, debatten, en uiteraard prachtige eerlijke kleding. En in de binnenstad loop je misschien wel Myriam Sips tegen het lijf, de luidste en bevalligste Ambassadeur voor eerlijke handel van Vlaanderen én officiële Fair Trade Bellemadam van de stad. Of wandel je door de eerste FairTradeWinkelstraat ter wereld, vroeger gekend als de Onze-Lieve-Vrouwestraat, waar niet minder dan 18 Mechelse handelaars samen hun Fair Trade aanbod in de kijker plaatsen.

Wat is de Fair-O-Meter?

De Fair-O-Meter rapporten komen er niet zomaar. Het is een belangrijke volgende stap voor een beweging die sinds 2004 in Vlaanderen volop leeft: van de 300 gemeenten en steden, zijn er 200 getitelde FairTradeGemeenten. In elk van deze gemeenten is er dus aandacht voor een eerlijk aankoopbeleid bij de gemeentelijke diensten en doen scholen, bedrijven, verenigingen, horeca- en handelszaken mee met het eerlijke verhaal. Dit succes is te danken aan de inzet van niet minder dan 4500 Vlaamse vrijwilligers, die hun gemeente engageren voor eerlijke handel.

Dit jaar lanceren we de Fair-O-Meter: die vertelt je de score van elke gemeente voor zijn inspanningen. Zo willen we zorgen voor meer transparantie, en creëren we wat positieve competitie. Alle gemeenten krijgen zo hun FairTradeRapport. Vanaf 10 september ontdek je de score van jouw gemeente hier.

Een lokale impressie

Lothar trekt de campagne voor FairTradeGemeente al enkele jaren – hij vertelt aan de hand van een voorbeeld hoe het er in een lokale FairTradeGemeente aan toegaat:

"Het is prachtig om te zien hoe eerlijke handel in de Vlaamse gemeenten mensen van allerlei slag samenbrengt. Zo ontmoette ik in de nieuwste FairTradeGemeente, Meise, de FairTradeVrijwilligers. Met onder andere Chris, een vlotte ceo van een Afrikaanse duurzame busmaatschappij. Of Jan, de oudere man naar wie iedereen op het einde kijkt om te zien of hij instemt met de FairTradeGemeente titel voor Meise. En Jacqueline, die aanmoediging nodig heeft om op de foto te staan maar dan wel zonder schroom de schepen enkele eisen voor de voeten werpt. En niet te vergeten Marie-Jaenne, Roel en Erwin, de drie leden van het schepencollege die erbij waren om de titel te vieren en die van de vrijwilligers natuurlijk nog een aantal vragen voor meer steun mee naar huis kregen. Het is mooi om te zien hoe mensen dankzij de campagne samenkomen en samen gaan voor een eerlijkere wereld. Ik hoop van harte dat de FairTradeRapporten alle FairTradeVrijwilligers en lokale besturen inspireren om verder te gaan voor eerlijke handel."