Anne-Marie Yao over 'De eeuw van de vrouw' van Alexander De Croo

Anne-Marie Yao leidt het cacao-programma in West-Afrika voor producentennetwerk Fairtrade Africa. Ze besteedt daarbij bijzondere aandacht aan de rol van vrouwen binnen de cacaoproductie. Volgens Anne-Marie wordt de rol van vrouwen in cacaoproducerende gemeenschappen niet erkend en ondergewaardeerd, hoewel ze een belangrijke rol spelen in de kwaliteit en kwantiteit van de geproduceerde cacao.

 

Om vrouwelijke producenten te ondersteunen, ontwikkelde Anne-Marie de “Women School of Leadership”, een innovatief Fairtrade-programma om vrouwen sterker te maken. Zowel vrouwen als mannen (!) volgen er opleidingen finance, onderhandelen en besluitvorming. Ze leren meer over gender equality, en krijgen de kans om hun zelfvertrouwen te vergroten. De eerste gediplomeerde studenten zijn nu voorbereid om leidersfiguren te worden binnen een coöperatieve, en binnen hun eigen gemeenschap.

Als erkenning van haar belangrijke werk voor de duurzame ontwikkeling van de sector en de versterking van de positie van de vrouwelijke producent, stuurde Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo, haar een gesigneerd exemplaar van zijn boek "De eeuw van de vrouw".

Hier is de reactie van Anne-Marie:

Bedankt voor deze erkenning, dat deed me enorm plezier. Ik heb dit interessante boek in een paar uur uitgelezen!

Ik hou echt van de leesbare schrijfstijl en de verwijzingen naar praktische cases en waargebeurde verhalen. Het is voor mij heel inspirerend. Ik gebruik nu al een aantal van de uitdrukkingen en verhalen die gemakkelijk te delen en te begrijpen zijn in mijn werk. Ik gebruik bijvoorbeeld regelmatig de uitdrukking “armoede is seksistisch”: ik vond het altijd onrechtvaardig om de opvoeding van een meisje op te offeren ten voordele van haar broer omdat hij een 'man' is. Het is zo oneerlijk en absurd. Waarom gebeurt dit? Om de persoonlijke ontwikkeling van het meisje te beperken, omdat we bang zijn dat ze later een "oud meisje" wordt en dat geen enkele man een vrouw wil die te hoog opgeleid is?!

Mijn eigen vader probeerde mijn opleiding af te remmen toen ik 17 was, in de overtuiging dat mijn niveau voldoende was om ​​huisvrouw te worden. Ik realiseer me vandaag pas dat durven ingaan ​​tegen mijn vader in die tijd (1990) erg dapper was. Door van huis weg te lopen slaagde ik erin te ontsnappen aan armoede.

De uitdrukking "armoede is seksistisch" is afkomstig van een tweet van de Canadese premier Justin Trudeau, die ik besloot te volgen op sociale media. Deze uitdrukking heeft me tot tranen toe beroerd. Het hoofdstuk over onderwijs voor meisjes is voor mij het meest inspirerende deel van het boek. Dit stuk sluit ook volledig aan bij mijn overtuiging. Dat is iets minder het geval met het hoofdstuk "she decides", omwille van mijn geloof natuurlijk.

Ik ben er sterk van overtuigd dat toegang tot onderwijs voor meisjes het meest effectieve antwoord is op de benarde situatie van Afrikaanse vrouwen. Onderwijs laat vrouwen toe om te kunnen genieten van hun rechten en ondersteunt de wil om te vechten voor respect. En zoals iedereen weet zijn het vrouwen die kinderen opvoeden. En ze hebben ook invloed op de beslissingen van invloedrijke mannen, zoals gemeenschapsleiders, koningen en zelfs politici van de continenten. En zelfs al wordt het niet altijd erkend, het populaire geloof schrijft de heerschappij van gerespecteerde heersers toe aan meedogenloze of zorgzame vrouwen die hun leven zouden delen (een vrouw of een moeder).

Een spreekwoord zegt ons dat de nacht raad geeft. ’s Nachts vragen wijze mannen inderdaad advies van moeders, zussen en vrouwen... Dit is waar ik het sterkst in geloof: een meisje opvoeden is het opleiden van een hele natie, omdat het meisje de natie in zich draagt ​​zonder het te beseffen.

In het boek miste ik nog voorbeelden van de rol van andere vrouwen in dit erkenningswerk, omdat ik denk dat "de pioniers" andere vrouwen meer zouden moeten ondersteunen en aanmoedigen. Vrouwen zouden nog meer steun, zorg, liefde en zorgzaamheid moeten hebben voor elkaar, zoals Michelle Obama onlangs heeft gezegd. Er zijn vrouwen nodig om andere vrouwen te dragen. Dat is het wapen dat je nodig hebt om het glazen plafond te doorbreken.

We leven absoluut in "De eeuw van de vrouw", omdat die zich meer en meer realiseert dat de wereld het nodig heeft dat ze haar potentieel benut en zich ten volle ontwikkelt.

Met vriendelijke groet,
Anne-Marie