Een nieuwe CEO voor Fairtrade Belgium

Bron: Gondola

Na zes jaar aan het hoofd gestaan te hebben van Fairtrade Belgium, de organisatie achter het logo in België, geeft Nicolas Lambert de fakkel door aan Philippe Weiler, een Fairtrader in hart en nieren. Philippe verdiende zijn sporen onder andere bij WWF en Trias en werd in 2020 gekroond tot CSR professional van het jaar dankzij zijn engagement als CSR directeur bij Lidl België. Een nieuwe wind dus voor de organisatie na een bloeiende periode voor Fairtrade in België waarin onder andere de verkoop van Fairtrade producten meer dan verdubbelde en de naamsbekendheid van het label enorm is gestegen. Fairtrade staat nu meer dan ooit op de kaart als geloofwaardige partner in de strijd voor betere sociale rechtvaardigheid en betere milieuvoorwaarden in internationale productieketens. Een mooie nalatenschap en tegelijk solide fundering voor de toekomst dus, want the future is fair.

Een grote verandering bij Fairtrade Belgium: de organisatie die in België Fairtrade producten en eerlijke handel promoot bij bedrijven, overheden en consumenten; verandert van directeur. Nicolas Lambert, de huidige directeur die 6 jaar lang het reilen en zeilen van de organisatie in goede banen heeft geleid, geeft zijn opdracht door aan Philippe Weiler, die op 1 September in dienst treed. Philippe is sinds jaar en dag een trouwe supporter van Fairtrade, zowel in zijn huidige functie waarin hij bedrijven begeleid naar een duurzame transitie bij Sustenuto, als voorheen toen hij CSR directeur was bij Lidl en intensief met Fairtrade samenwerkte. En de NGO wereld is Philippe niet onbekend, dankzij ervaringen bij WWF en Trias, waarbij hij voor deze laatste verschillende jaren in El Salvador vertoefde

Allemaal kwaliteiten en ervaringen die Philippe goed van pas zullen komen in deze nieuwe uitdaging. De stevige palmares die Nicolas achterlaat, zorgt alvast voor de nodige wind in de zeilen: “Die 6 jaar die ik heb mogen doorbrengen bij Fairtrade, zijn ongelooflijk rijk geweest”, stelt Nicolas. “De behaalde resultaten bewijzen dat Fairtrade meer dan ooit een speler is die het verschil maakt: een verdubbeling van de verkoop van Fairtrade producten in België, een veel grotere naambekendheid en een algehele erkenning van onze rol als partner in de strijd voor sociale rechtvaardigheid en betere milieu voorwaarden in internationale productieketens”. De erkenning van deze rol als partner en  bruggenbouwer tussen private sector, overheid en burgers zal ook in de toekomst cruciaal blijven om de wereldhandel verder te veranderen en er net voor te zorgen dat mens en milieu centraal te komen staan in de wereldhandel. “Dat is dan ook de uitdaging voor de toekomst”, zegt Nicolas, “en als bruggenbouwer zal Fairtrade hier een belangrijke rol in blijven spelen”.

En ook al doet Nicolas de Fairtrade-deur achter zich dicht, ze zal steeds op een kiertje blijven staan: “Vanaf 30 juni begin ik aan een nieuw professioneel hoofdstuk”, stelt Nicolas. “Ik kijk er naar uit om mij ten dienste te stellen van een nieuwe organisatie die mij nauw aan het hart ligt. Maar verlaten we ooit écht de plekken die we liefhebben? We laten immers altijd een spoor achter, waar zaden ontkiemen als een stukje van ons dat daar blijft en blijft groeien. Fairtrade zal daarom altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben en ik zal altijd een échte Fairtrader blijven”.