Winnares van tote bags actie geïnterviewd in Knack: ‘Op een creatieve wijze problemen aankaarten werkt’

Samen en met COSH! lanceerde Fairtrade dit jaar een ontwerpwedstrijd om tote bags een tweede leven te geven en problemen in de katoensector op de kaart te zetten. Ze sprak over haar ervaring in een interview met Knack en gaat dieper in op haar visie op de mode-industrie. ‘Bewust omgaan met materialen vind ik heel belangrijk,’ stelt winnares Billie Vermandere.

Katoen: we dragen en gebruiken het bijna iedere dag in de vorm van ondergoed, T-shirts, denim en… tote bags. Wat startte als duurzaam alternatief voor plastic zakken, barstte al snel uit z’n voegen. Bijna iedereen heeft een kast vol katoenen schoudertasjes. Is dat wel zo’n goed nieuws voor het milieu? Knack Weekend publiceerde een interessant stuk over de ecologische impact van katoen !

Het idee achter de katoenen schoudertasjes is goed bedoeld - we willen immers allemaal ons plastiekverbruik verminderen - maar in realiteit wordt de berg tasjes die we thuis opstapelen groter en groter. En dus worden er meer en meer gemaakt! Dit heeft niet alleen een grote impact op het milieu, maar vooral ook op de erbarmelijke werkomstandigheden van miljoenen katoenboer·inn·en. Zo moeten zij lange uren werken, worden ze blootgesteld aan chemische pesticiden en is er vaak kinderarbeid.

Daarom organiseerde Fairtrade samen met Fair Fashion Fest en COSH! een wedstrijd voor creatieve duizendpoten met een hart voor mode en duurzaamheid. Het idee? Katoen verwerken in een origineel design. De ontwerpen van de laureaten werden tentoongesteld op het Fair Fashion Fest in Gent. Het ontwerp van Billie kwam als winnaar uit de bus. 

Lees het volledig interview hier (photo by @elisaoclock).