Webinar: What is the human cost for low cost bananas?

Bananen zijn sinds decennia gemeengoed in onze dagelijkse voeding. We stoppen ze in de lunchtrommel van onze kinderen, eten ze als gezond tussendoortje en bedenken ambitieuze recepten om bananenbrood, bananenshakes en zelfs bananenchips te maken. We zijn dol op bananen en de banaan concurreert duchtig met appels als ons meest favoriete fruit.

Net als bij veel andere dingen die we eten, vragen we ons niet genoeg af waar onze bananen vandaan komen en onder welke omstandigheden ze zijn geproduceerd. En inderdaad, we maken ons steeds meer zorgen over ecologische duurzaamheid, maar hoe zit het met socio-economische duurzaamheid? En geven we eigenlijk wel om degenen die onze bananen produceren?  

Het antwoord is waarschijnlijk dat we dat wel wat meer zouden moeten doen. Schendingen van mensenrechten zijn jammer genoeg nog schering en inslag bij de bananenproductie. Arbeidsrechten worden niet gerespecteerd, het recht op vrijheid van vereniging is niet gewaarborgd en de gezondheid van de arbeiders wordt vaak geschaad door de erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Maar wat verwacht je ook, als we voor onze bananen vaak minder betalen dan voor appels?  

Om hierover het debat aan te gaan nodigt Fairtrade België u uit voor een webinar op 10 februari tussen 11u30 en 13u. Tijdens het webinar zullen we samen met bananenboeren, experten, middenveldorganisaties, de publieke sector en de industrie nadenken over hoe we de menselijke kosten van low-cost bananen kunnen aanpakken en hoe we vooruitgang kunnen boeken. Samen kunnen we het tij keren en belangrijke stappen vooruitzetten om ervoor te zorgen dat alle bananen die in België worden verkocht, geproduceerd zijn in omstandigheden die zowel het milieu als de mensenrechten eerbiedigen. 

Agenda 

  • Slot 1 – Human rights violations related to banana production, what are we talking about? 
  • Slot 2 – Fairtrade, a first step to resolving human rights violations?  
  • Slot 3 – Moving beyond certification 
  • Slot 4 – Panel discussion with sector experts 
  • Slot 5 – Debate/Q&A with speakers  

Praktische info

  • Dit webinar is gratis, inschrijving verplicht
  • Het webinar gaat door in het Engels, met een directe Nederlandse en Franse vertaling 
  • Klik hier om je in te schrijven