Colruyt vergroot impact op leefbaar inkomen voor cacaoboeren

In 2020 heeft Colruyt besloten om met één van zijn Boni-chocoladetabletten (de donkere 72% chocolade) een ambitieuze stap te zetten richting het realiseren van een leefbaar inkomen. Maar wat houdt dit precies in?

Deze beslissing betekent dat de cacaoboer·inn·en uit twee dorpen in het westen van Ivoorkust, Daregba en Colonel, naast de gunstige voorwaarden van Fairtrade voor de verkoop van hun cacaobonen, ook kunnen profiteren van een extra premie die door Colruyt wordt betaald, de zogenaamde Living Income-premie. Bovendien worden ze begeleid bij productiviteitsverbeteringen en diversificatieprojecten om een verdere stap te zetten richting een leefbaar inkomen. Een inkomen hoog genoeg om hun gezin te voorzien van alle basisbehoeften zoals voeding, huisvesting, medische voorzieningen en onderwijs.

Na een periode van drie jaar heeft het Impact Institute een evaluatie uitgevoerd van de impact van de hogere prijs en de verschillende projecten op het inkomen van ongeveer 100 families in de twee dorpen.

Uit het evaluatierapport blijkt dat het inkomen van de cacaoboer·inn·en met bijna 40% is gestegen en het totale inkomen van de boer·inn·en met meer dan 30%. Ondanks de inspanningen van Colruyt, samen met andere projectpartners zoals Puratos, Rikolto en Fairtrade, blijft het behaalde inkomen echter nog steeds onder het niveau van een leefbaar inkomen. Dit komt door andere structurele uitdagingen, zoals beperkte beschikbaarheid van landbouwgrond, die zelfs dit duurzame project niet kan oplossen. Voor meer details van het rapport, klik hier.

Wij als Fairtrade Belgium zijn in ieder geval blij en trots om te zien dat onze partner Colruyt dit project hoog in het vaandel draagt en dat er al mooie resultaten bereikt zijn de afgelopen jaren.

Nog meer goed nieuws: Colruyt gaat zelf nog een stap verder met dit initiatief. Vanaf dit jaar breiden ze namelijk hun Living Income engagement verder uit naar alle chocoladetabletten uit hun Boni-gamma. En dat juichen we alleen maar toe. Een leefbaar inkomen is het absolute minimum dat cacaoboer·inn·en verdienen. Dit zou de ambitie moeten zijn van alle bedrijven die chocolade produceren en verkopen. Gelukkig is dit ook de ambitie van de Belgische chocoladesector, zoals beschreven in het Beyond Chocolate-engagement. The only way is up!