Chocolatier Vandenbulcke omarmt een duurzame toekomst en kiest resoluut voor Fairtrade

Familiebedrijf Vandenbulcke, al 75 jaar een icoon in de chocoladewereld, neemt een krachtige stap naar een duurzamere toekomst door vastberaden te kiezen voor Fairtrade chocolade. Met deze gedurfde beslissing streeft Vandenbulcke ernaar een positieve impact te hebben op zowel consumenten als cacaoboeren, en draagt het bij aan een nieuwe standaard voor de chocolade-industrie.

Chocolatier Vandenbulcke, een vooraanstaande naam in de chocolade-industrie, kondigt vandaag met trots aan dat het bedrijf volledig zal overschakelen op Fairtrade gecertificeerde cacao voor al zijn producten. Deze “full-switch” benadrukt de toewijding van Vandenbulcke aan ethische en duurzame praktijken in de hele toeleveringsketen. “Bij Vandenbulcke geloven we niet alleen in het creëren van heerlijke producten, maar ook in het bijdragen aan een betere wereld”, verklaart Jelle Vandenbulcke, CEO van de gelijknamige chocoladefabrikant en derde generatie chocolatier. “Door het uniform gebruik van het Fairtrade label voor al onze chocolade wordt het een duidelijk verhaal, zowel voor ons als voor de consument”.

Resoluut engagement voor duurzaamheid

Vanuit die visie zet Vandenbulcke op verschillende vlakken in op duurzaamheid. Zo tekende de chocolatier in 2022 het Belgische partnerschap voor duurzame chocolade “Beyond Chocolate” en vielen ze in hetzelfde jaar in de prijzen met “Cabosse”, (intussen omgedoopt naar Pulp’n Choc), een duurzame praline gemaakt met pulp van de cacaovrucht. Fairtrade past dus mooi in het rijtje. “Elke hap van Vandenbulcke-chocolade is nu niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar ook een stap in de goede richting voor een beter inkomen voor de cacaoboer”, besluit Jelle.

“Elke hap van Vandenbulcke-chocolade is nu niet alleen een genot voor de smaakpapillen, maar ook een stap in de goede richting voor een beter inkomen voor de cacaoboer” - Jelle Vandenbulcke, CEO Vandenbulcke

Een sprong voorwaarts voor cacaoboeren

En die stap in de goede richting kan gerust een sprong voorwaarts genoemd worden. Want met 1400 ton chocoladeproductie per jaar, kunnen vele cacaoboeren genieten van stabiele en eerlijke prijzen en wordt er dankzij de Fairtrade premie geïnvesteerd in optimale productie, verbeterde landbouwpraktijken, sociale voorzieningen voor de cacaoboeren en hun families, etc.

Fairtrade als standaard

Een sprong voorwaarts ook voor het marktaandeel van Fairtrade cacao en – chocolade in België, dat afgelopen jaren sterk de hoogte in klom en volgens de meest recente cijfers afklopt op 20,3% marktaandeel. Zo draagt Vandenbulcke ertoe bij dat Fairtrade stilletjes aan de nieuwe standaard wordt, of het nieuwe normaal.

 De keuze van Vandenbulcke toont aan hoe bedrijven in toenemende mate rekenen op Fairtrade als een strategische partner voor de toekomst. Een toekomst waarin zorg voor mens en milieu doorheen de waardeketen niet langer nice-to-haves zullen zijn, maar wel verplicht zullen worden, zoals ook blijkt uit recente ontwikkelingen als de Europese richtlijn over due diligence" - Philippe Weiler, CEO van Fairtrade Belgium

We zijn heel erg blij met de keuze van Vandenbulcke voor Fairtrade”, stelt Philippe Weiler, CEO van Fairtrade Belgium. “Het toont aan hoe bedrijven in toenemende mate rekenen op Fairtrade als een strategische partner voor de toekomst. Een toekomst waarin zorg voor mens en milieu doorheen de waardeketen niet langer nice-to-haves zullen zijn, maar wel verplicht zullen worden, zoals ook blijkt uit recente ontwikkelingen als de Europese richtlijn over due diligence". ​ Fairtrade hoopt daarom dat de keuze van Vandenbulcke andere bedrijven zal inspireren om dezelfde sprong voorwaarts te maken.