Bel&Bo goes Fairtrade

Bel&Bo, al 30 jaar een toonaangevend modemerk voor alle Belgen, neemt een belangrijk initiatief met het lanceren van een basics lijn met Fairtrade katoen. Een mooi hoofdstuk in het duurzaamheidsverhaal van het West-Vlaamse familiebedrijf dat zich zo inzet om een positieve impact te hebben op zowel consumenten als katoenboer·inn·en. En een moedige stap die hopelijk andere collega’s in de textielindustrie zal inspireren.

Familiebedrijf Bel&Bo kondigt vandaag met trots aan dat het een hele nieuwe lijn basics lanceert met Fairtrade katoen, beschikbaar in de winkelrekken vanaf 19 augustus. Het katoen voor de basics lijn wordt overeenkomstig de Fairtrade standaarden geproduceerd. Voor Bel&Bo een nieuw maar essentieel hoofdstuk in het duurzaamheidsverhaal van het West-Vlaamse familiebedrijf. “Duurzaamheid gaat om stap voor stap vooruitgang boeken”, stelt Charlotte Delfosse, die eind april het roer overnam van vader Michel als CEO van Bel&Bo. “Door samen te werken met Fairtrade zetten we weer een nieuwe stap, verder in de juiste richting”. 

Fairtrade katoen

En die nieuwe stap, die heeft in de eerste plaats een belangrijke impact op de katoenboer·inn·en die in meer dan 100 miljoen familiale boerenbedrijven werken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Want net als textielarbeiders, worden ze vaak onderbetaald. Zo krijgen ze gemiddeld slechts 5% van de prijs van een t-shirt. Daarbovenop krijgen de katoenboer·inn·en te maken met allerlei gevolgen van de klimaatverandering zoals een korter groeiseizoen, extremere hitte en toenemende waterschaarste. Doordat ze vaak onderbetaald worden, kunnen ze zich hier maar moeilijk aan aanpassen.  

Fairtrade maakt voor hen het verschil door hen een beter inkomen te geven dankzij de Fairtrade Minimumprijs en de Fairtrade Premie. Zo zorgde Fairtrade ervoor dat er in 2022 €1,771,815 aan Fairtrade premie aan de Fairtrade katoenboeren werd uitbetaald. Die premie wordt door de katoenboeren gebruikt om te investeren in klimaataanpassingen zoals irrigatie, gewasdiversificatie en het gebruik van ‘schone’ energie.  

Pionierswerk 

De Fairtrade markt voor katoen is in België nog vrij jong, in vergelijking met die voor cacao, koffie en bananen. “Ook al zijn er enkele heel gemotiveerde bedrijven die reeds kledij en andere textielproducten uit Fairtrade katoen aanbieden, de markt blijft nog relatief beperkt.”, stelt Philippe Weiler, CEO van Fairtrade Belgium, de Belgische tak van het gelijknamige label. “Daarom zijn we zo blij met het pionierswerk dat nu door Bel&Bo wordt verricht. We hopen dan ook al dat het initiatief door andere toonaangevende Belgische modebedrijven wordt gevolgd”.