Verhalen van Fairtrade vrouwen

Vrouwelijke producenten en arbeiders staan vaak voor nog grotere uitdagingen dan mannen als het gaat om verdienen van eerlijke lonen, het bezitten van grond of inspraak in hun coöperatieves of gemeenschappen. Maar ze nemen een steeds belangrijkere positie in binnen Fairtrade: zo zijn er heel wat meer vrouwen binnen leidinggevende posities, en nemen vrouwen zelf de touwtjes in handen voor een extra inkomen. Hier lees je de verhalen van enkele sterke vrouwen binnen Fairtrade!

Ronah geeft goed advies

“Vrouwen in het dorp komen tegenwoordig naar mij toe voor advies hoe zij het beste voor hun koffieplanten kunnen zorgen. Ze zien inmiddels in dat mijn baan niet enkel voor mannen is weggelegd!”

In Papua Nieuw Guinea is koffie iets waar met name mannen zich mee bezig houden. Ronah Peve probeert hier verandering in te brengen. Ronah is werkzaam bij de Fairtrade gecertificeerde koffiecoöperatieve ‘Highland Organic Agriculture Cooperative’. Ondanks dat haar functie traditioneel gezien door een man vervuld zou moeten worden, werkt Ronah hard om deze vooroordelen te doorbreken.

Ratree, een ondernemende vrouw

Ratree Chothipan verbouwt Fairtrade en biologisch gecertificeerde rijst. Sinds 2006 is ze lid van de Thaise coöperatie OJRPG, en één keer per jaar kan ze rijst oogsten. In ongeveer tien dagen tijd is ze met vier man sterk bezig om alle rijst te oogsten. Ratree is een ondernemende vrouw. Via de Fairtrade premie heeft ze een lening gekregen om koeien, buffels en een tractor te kopen.

Ze verdient extra geld door de verkoop van cashewnoten en vis. Bovendien heeft ze een grote moestuin om haar eigen groente te telen.

Khun - Een vrouw met pit 

Khun Orapin woont met haar drie volwassen zonen en haar man Sukon in Sisaket, in het Noordoosten van Thailand. Ze verbouwt Fairtrade chilipepers, maar vroeger was ze peperhandelaar.

Ze werd witheet van de hoeveelheid chemicaliën die de boeren gebruikten bij de verbouw, dat zette haar aan om zelf pepers te gaan verbouwen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Nu maakt ze als peperboerin onderdeel uit van de Sisaket Fairtrade Farmer Group!

Jacinta - Werken aan je droom

Jacinta Carrasco Santander is zes jaar lid van de bananencoöperatie Asoguabo in Ecuador. Dankzij het verkopen van haar bananen onder Fairtrade voorwaarden heeft ze haar leefomstandigheden kunnen verbeteren. Vanuit de Fairtrade premie heeft ze een bijdrage gekregen om de studie van haar dochter te bekostigen.

Jacinta heeft ook geld ontvangen om een huis te bouwen. Ze hoopt dat ze dit jaar het huis kan afmaken. Als het klaar is, nodigt ze haar familie, collega’s en vrienden uit om het te vieren. “Een droom is dan uitgekomen”, zegt ze