Verhalen van Fairtrade vrouwen

Vrouwelijke producenten en arbeiders staan voor nog grotere uitdagingen dan mannelijke als het gaat om verdienen van eerlijke lonen, het bezitten van grond of inspraak in hun coöperatieves of gemeenschappen. Binnen Fairtrade nemen ze een steeds belangrijkere positie in. Zo zijn er heel wat meer vrouwen binnen leidinggevende posities en nemen veel vrouwen de touwtjes in handen voor een extra inkomen. Hier lees je hun verhalen. 

Ronah Peve geeft goed advies

“Vrouwen in het dorp komen tegenwoordig naar mij toe voor advies over hoe zij het beste voor hun koffieplanten kunnen zorgen. Ze zien inmiddels in dat mijn baan niet enkel voor mannen is weggelegd!”

In Papua Nieuw Guinea is koffie iets waar met name mannen zich mee bezig houden. Ronah Peve probeert hier verandering in te brengen. Ronah is werkzaam bij de Fairtrade gecertificeerde koffiecoöperatieve ‘Highland Organic Agriculture Cooperative’. Ondanks dat haar functie traditioneel gezien door een man vervuld zou moeten worden, werkt Ronah hard om deze vooroordelen te doorbreken. 

Ratree Chothipan, een ondernemende rijstteler

Ratree Chothipan verbouwt Fairtrade en biologisch gecertificeerde rijst. Sinds 2006 is ze lid van de Thaise coöperatie OJRPG. Eén keer per jaar kan ze rijst oogsten, dan werkt ze met vier mensen samen om in ongeveer tien dagen tijd alle rijst te oogsten. Ratree is ondernemend. Via de Fairtrade premie heeft ze een lening gekregen om koeien, buffels en een tractor te kopen. Ook verdient ze extra geld door de verkoop van cashewnoten en vis én heeft ze een grote moestuin om haar eigen groenten te telen.

Khun Orapin - Een peperboerin met pit

Khun Orapin was vroeger peperhandelaar en werd witheet van de hoeveelheid chemicaliën die de boeren gebruikten bij de verbouw. Dat zette haar aan om zelf pepers te gaan verbouwen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Nu maakt ze als peperboerin onderdeel uit van de Sisaket Fairtrade Farmer Group en verbouwt ze Fairtrade chilipepers in Sisaket, in het Noordoosten van Thailand. 

Jacinta Carrasco Santander - Werken aan je droom

Jacinta Carrasco Santander is zes jaar lid van de bananencoöperatie Asoguabo in Ecuador. Dankzij het verkopen van haar bananen onder Fairtrade voorwaarden heeft ze haar leefomstandigheden kunnen verbeteren. Vanuit de Fairtrade premie heeft ze een bijdrage gekregen om de studie van haar dochter te bekostigen.

Jacinta heeft ook geld gespaard om een huis te bouwen. Ze hoopt dat ze dit jaar het huis kan afmaken. “Een droom is dan uitgekomen”, zegt ze.