Aziatisch producentennetwerk start leiderschapsschool voor vrouwen

 

Het nieuwe programma van het netwerk van Fairtrade-producenten uit Azië en Oceanië (NAPP) wil vrouwen betere kansen geven en meer gelijkheid creëren tussen mannen en vrouwen in landbouwgemeenschappen.

Gelijkheid tussen vrouwen en mannen is essentieel om gemeenschappen en hun economie verder te ontwikkelen, maar in veel van de landen waar Fairtrade actief is, verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen, bezitten ze zelden grond en krijgen ze moeilijk leningen en opleidingen.

Om de positie van vrouwen in de producentenorganisaties te verbeteren, zet Fairtrade in op vorming. Zo opende NAPP, het Fairtrade-producentennetwerk in Azië en Oceanië, recent een nieuw vormingscentrum dat inzet op leiderschap bij vrouwen. Het centrum biedt vrouwen opleidingen om hun zakelijke competenties te ontwikkelen, bijvoorbeeld over financiën, onderhandelen en collectief beslissingen nemen. Ook sensibilisering rond gendergelijkheid komt er aan bod.

Mannen zijn overigens ook welkom in het vormingscentrum om inzicht te krijgen in de uitdagingen waar hun vrouwelijke collega's voor staan. Zo kunnen ook mannen een rol spelen om in hun gemeenschap te streven voor meer gendergelijkheid.

Dertig producenten (25 vrouwen en 5 mannen) van de Centraal-Aziatische beweging namen deel aan de eerste workshop. Die richtte zich op Fairtrade-gecertificeerde organisaties die katoen en noten produceren. In de komende maanden volgen er vormingen in Indonesië en India, voor meer dan honderd Zuid- en Zuidoost-Aziatische producenten. In totaal loopt dit programma een jaar en staan er dertig vormingen op de planning.

Mirzaayim Mamatalieva, lid van een coöperatie van biokatoenproducenten in Kirgizië, was een van de eerste vrouwen die de vorming volgde. “Ik had erg veel zin om meer te weten te komen over man-vrouwgelijkheid,” getuigt Mirzaayim. “Bij onze geboorte hebben we allemaal dezelfde rechten. Waarom zouden we dan niet hetzelfde werk aankunnen? Ik vind dat mannen en vrouwen elkaar moeten steunen binnen een producentenorganisatie. Deze vorming was voor mij heel nuttig.”

Adingra Yaoua werd binnen de cacaocoöperatieve CAYAT voorzitster van de beweging van vrouwelijke producenten. “Door uit te leggen wat ik in de Leiderschapsschool geleerd heb, kon ik de leiders van mijn coöperatieve ervan overtuigen dat ik de juiste persoon ben voor deze functie,” zegt zij. “Praten voor de grote groep leden van de coöperatie was voor mij geen probleem, want tijdens mijn opleiding werd ik daarin getraind. Voortaan is het mijn taak als voorzitster om de vrouwen verder op te leiden in alle modules.”

Tijdens de tweede editie van de Leiderschapsschool zullen de gediplomeerden van vorig jaar de deelneemsters mee begeleiden. De school verwacht 60 producentes uit 7 Fairtrade-gecertificeerde cacaocoöperaties.

“Vorming volgen bij deze school was een prachtige ervaring. Ik heb er nieuwe vaardigheden geleerd, maar ik leerde vooral om mezelf naar waarde te schatten en mezelf graag te zien zoals ik ben,” vertelt Ana Beatriz Ramírez López, lid van de koffiecoöperatie Ciasfa uit Guatemala.

Meer weten

Producentennetwerken

Meer lezen

Internationale dag van de Jeugd: een verhaal uit Nicaragua

Meer lezen

Genderprogramma's binnen Fairtrade

Meer lezen