Producentennetwerken

 

Achter elk product staan mensen, coöperatieves en gemeenschappen. Ons gemeenschappelijke doel? Een situatie creëren waarin alle producenten over de hele wereld een waardig bestaan kunnen leiden met de opbrengst van hun werk. Om dit te kunnen realiseren, spelen de producenten en hun netwerken een centrale rol waarbij ze hun eigen belangen verdedigen. Dat principe staat centraal in het Fairtradesysteem.

Over de hele wereld zijn de producenten georganiseerd in producentennetwerken. Deze netwerken vertegenwoordigen de stem van bijna 1,6 miljoen kleinschalige boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. De producenten spelen een sleutelrol in het bestuur van het systeem. Vertegenwoordigers van regionale producentennetwerken maken 50% uit van de leden van de Raad van Bestuur van Fairtrade International, en nemen zo actief deel aan de strategische besluitvorming en aan het opstellen of aanpassen van de standaarden. Ze waken erover dat er rekening wordt gehouden met de realiteit van de producenten, met de diversiteit van de nationale of regionale situaties en de diversiteit van soorten organisaties.

Producenten & hun netwerken

CLAC: het producentennetwerk voor Latijns-Amerika en de Caraïben

CLAC (Coordinadora Latinoamericana y del Caribe de Comercio Justo) is de spreekbuis van de producentencoöperatieven in Latijns-Amerika en de Caraïben. CLAC werd opgericht in 1996 en vertegenwoordigt vanuit El Salvador de belangen van meer dan 800 organisaties van door Fairtrade gecertificeerde producenten in 24 landen.

NAPP: het producentennetwerk voor Azië en Oceanië

Het producentennetwerk voor Azië en Oceanië NAPP (Network of Asian and Pacific Producers) heeft zijn hoofdkantoor in Bangalore. NAPP werd opgericht in 2014 en vertegenwoordigt 213 producentenorganisaties in 22 landen.

Fairtrade Africa: het producentennetwerk voor Afrika

Het producentennetwerk Fairtrade Africa omvat meer dan 300 door Fairtrade gecertificeerde producentengroepen in heel Afrika. Het werd opgericht in 2005 en heeft zijn hoofdkantoor in Nairobi. De  producenten beslissen mee via vier regionale netwerken: Eastern Africa Network (FTA-EAN) in Kenia, West Africa Network (FTA-WAN) in Ghana, Southern Africa Network (FTA-SAN) in Zuid-Afrika en Northern Africa Network (FTA-NAN) in Tunesië. Het volledige netwerk vertegenwoordigt 736.900 producenten en arbeid.st.ers.

Meer weten

Aziatisch producentennetwerk start leiderschapsschool voor vrouwen

Meer lezen

Internationale dag van de Jeugd: een verhaal uit Nicaragua

Meer lezen

Genderprogramma's binnen Fairtrade

Meer lezen