Fairtrade op je school

 

Ook op school kan je eerlijke handel aankaarten. De thema’s die eraan gelinkt zijn, kunnen op een toegankelijke manier worden uitgelegd, zonder saaie, technische termen. We hoeven jullie niet uit te leggen dat iedereen, groot en klein, gevoelig is voor onrecht. En dat veel mensen dan ook meer willen begrijpen en in actie willen schieten om er iets aan te veranderen.

Maar hoe doe je dat met kinderen van zeven, elf of vijftien jaar? Wij zijn geen leerkrachten, maar we kunnen jullie wel begeleiden in jullie keuzes. Hieronder enkele pistes:

Bestel ons educatief pakket

Het is tijdelijk niet mogelijk om Nederlandstalige educatieve pakketten te bestellen.

De Fairo’s, 8 producten uit het Zuiden, legen spelenderwijs uit wat (on)eerlijke handel is, waar hun voeding vandaan komt en hoe ze het verschil kunnen maken.

Wat zit er zoal in je pakket?

  • Steekkaarten eerlijke handel: steekkaarten over eerlijke handel, om samen met je leerlingen kritisch na te denken over Fairtrade.
  • Het Fairo spel: Kruip in de huid van een supermarktuitbater, een handelaar, en verzamel wereldwijd Fairtrade-producten.
  • Paspoortjes om wereldburger te worden: jouw paspoort naar het Fairtrade wereldburgerschap!
  • Pedagogische lesfiches: Pedagogische lesfiches over Fairtrade producten, aan de hand van onze 8 Fairo’s.
  • Lesmap met uitleg over eerlijke handel, klasopdrachten en didactische info.

Ons educatief pakket voor 6- tot 12-jarigen kan je gratis bestellen. Stuur daarvoor een mailtje naar info@fairtradebelgium.be, met vermelding van je naam, school en adres.

Check zeker ook op YouTube het swingende Fairo-lied, of de leerrijke filmpjes met Pieter Embrechts.

 

Link met producenten ter plaatse

Ga uit van het dagelijkse leven en organiseer een animatie door een specifiek product centraal te zetten: banaan, cacao, koffie… Wij kunnen helpen door info op te sturen over globale uitdagingen die gelinkt zijjn aan die producten, en/of met verhalen van producenten uit het Zuiden van cooperatieven met wie Fairtrade werkt. Neem hiervoor contact met ons op via info@fairtradebelgium.be.

Fairtrade Academy

Je bent een onderwijzer(es) en je wil liever eerst een goede basiskennis hebben over eerlijke handel? Kom dan naar de Fairtrade Academy, deelname is gratis. Op deze pagina vind je meer informatie en kan je je inschrijven.  

Duurzame school

Binnen GoodFood@School, een project in samenwerking met onder andere Rikolto, zetten we gezonde en duurzame voeding op school centraal. Wij staan klaar met een leuke wedstrijd voor basis en secundair, met challenges op maat van je leerlingen en veel expertise om je te begeleiden.

Ben je op zoek naar nog meer ideëen om je school duurzamer te maken? Wij helpen je in de stappen naar duurzame consumptie, zoals bijvoorbeeld kiezen voor Fairtrade-koffie voor leerkrachten, gezonde en (h)eerlijke snacks in de automaten, ... Neem hiervoor contact op met bernard@fairtradebelgium.be.