quinoaburger

 

 

Ingrediënten

Voor 4 personen, bereidingstijd van 25min.

Voor de burgers:

  • 40 g quinoa
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • ½ teen knoflook, fijngesnipperd
  • 75 g kastanjechampignons
  • ½ rode peper, fijngesnipperd
  • 2 tl komijnzaadjes
  • 2 tl gerooktepaprikapoeder
  • 2 el biologische shoyu
  • 150 g zwarte bonen uit blik, afgegoten
  • ½ el gistvlokken
  • 1 tl arrowroot (bindmiddel)
  • ½ banaan, in stukjes
  • zeezout en zwarte peper

Voor de guacamole:

  • 1 rijpe avocado in stukjes
  • ¼ rode peper, fijngesnipperd
  • ½ kleine witte ui, fijngesnipperd
  • 2 el citroensap
  • zeezout en zwarte peper

Extra:

  • Meergranenbroodjes
  • Vegan mayonaise
  • Gebakken uienringen
  • Gebakken rode paprikareepjes

 

Bereidingswijze

  1. . Kook de quinoa in ca. 15 min. gaar.
  2. Verhit een laagje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook, champignons, rode peper, komijnzaadjes en het gerooktepaprikapoeder tot de ui glazig is en de paddenstoelen goed aangebakken zijn.
  3. Blus af met een scheut shoyu (ongeveer 2 el) en bak nog even goed door totdat de champignons de shoyu hebben opgenomen en het vocht is verdampt. Zet het vuur uit.
  4. Giet de quinoa af door een vergiet. Laat goed uitlekken. Druk eventueel nog wat vocht eruit met een lepel.
  5. Doe de bonen samen met de boekweit/quinoa, gistvlokken, arrowroot en het champignonmengsel in een blender en pureer tot een fijn geheel. Roer de stukjes banaan door het mengsel en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  6. Vorm met vochtige handen vier burgers van het mengsel. Verhit een laagje olie in de koekenpan en bak hierin de burger aan weerszijden goudbruin.
  7. Pureer voor de guacamole de avocado samen met het pepertje en het uitje en breng op smaak met wat citroensap en zeezout en zwarte peper.
  8.  Maak de broodjes op met mayo, uienringen, gebakken paprika, een burger en een schep guacamole. Serveer bij de burger een lekkere frisse groene salade en bijvoorbeeld frietjes van zoete aardappel.

Dit recept verscheen eerder in 'Eerlijk eten, tachtig makkelijke recepten met Fairtrade ingrediënten.'