Aziatisch producentennetwerk start leiderschapsschool voor vrouwen

 

Het nieuwe programma van het netwerk van Fairtrade-producenten uit Azië en Oceanië (NAPP) wil vrouwen betere kansen geven, en meer gelijkheid creëren tussen mannen en vrouwen in de landbouwgemeenschappen.

Gelijkheid tussen vrouwen en mannen is essentieel om gemeenschappen en hun economie verder te ontwikkelen. Maar in veel van de landen waar Fairtrade actief is, verdienen vrouwen nog altijd minder dan mannen, bezitten ze maar zelden eigen grond en krijgen ze moeilijk leningen en opleidingen.

Om de vrouwen in de producentenorganisaties te versterken, zet Fairtrade in op vorming. Zo opende NAPP (het Fairtrade-producentennetwerk in Azië en Oceanië) recent een nieuw vormingscentrum dat inzet op leiderschap bij vrouwen. Dat biedt vrouwen opleidingen om hun zakelijke competenties te ontwikkelen, bijvoorbeeld over financiën, onderhandelen en collectief beslissingen nemen. Maar ook sensibilisering op het vlak van gendergelijkheid komt er aan bod.

Mannen zijn overigens ook welkom in het vormingscentrum. Zij krijgen er inzicht in de uitdagingen waar vrouwen voor staan. Zo kunnen ze uitgroeien tot rolmodellen die in hun eigen gemeenschap de gelijkheid tussen mannen en vrouwen bevorderen.

Dertig producenten (25 vrouwen en 5 mannen) van de Centraal-Aziatische beweging namen deel aan de eerste workshop. Die richtte zich op Fairtrade-gecertificeerde organisaties die katoen en noten produceren. In de komende maanden volgen er vormingen in Indonesië en India, voor meer dan honderd Zuid- en Zuidoost-Aziatische producenten. In totaal loopt dit programma een jaar en staan er dertig fysieke bijeenkomsten met vormingen op de planning.

Mirzaayim Mamatalieva, een lid van een coöperatie van biokatoenproducenten in Kirgizië, was een van de eerste vrouwen die de vorming volgde. “Ik had erg veel zin om meer te weten te komen over man-vrouwgelijkheid,” getuigt Mirzaayim. “Bij onze geboorte hebben we allemaal dezelfde rechten. Waarom zouden we dan niet hetzelfde werk aankunnen? Ik vind dat mannen en vrouwen elkaar moeten steunen binnen een producentenorganisatie. Deze vorming was voor mij heel nuttig.”

Fairtrade helpt vrouwen overal ter wereld om een leidende rol op te nemen

Deze school komt er in navolging van een aantal andere initiatieven in de Fairtrade-regio's om de positie van vrouwen te versterken en hen te ondersteunen om een ​​leidende rol op zich te nemen.

Ivoorkust

In Ivoorkust studeerden in juni 2018 tweeëntwintig cacaoproducentes af van de Leiderschapsschool die Fairtrade Africa opzette, in samenwerking met Co-op en Compass Group UK & Ierland. Sinds ze hun diploma haalden, raakten veel van deze dames verkozen in allerhande comités, richten ze vrouwenbewegingen op binnen hun coöperatie of lanceerden ze spaargroepen en projecten om hun inkomen te verbeteren of te diversifiëren (niet langer alleen op cacao inzetten).

Eén van hen, Adingra Yaoua, werd binnen de cacaocoöperatie CAYAT voorzitster van de beweging van vrouwelijke producenten. “Door uit te leggen wat ik in de Leiderschapsschool geleerd heb, kon ik de leiders van mijn coöperatie ervan overtuigen dat ik de juiste persoon ben voor deze functie,” zegt zij. “Praten voor de grote groep leden van de coöperatie was voor mij geen probleem, want tijdens mijn opleiding werd ik daarin getraind. Voortaan is het mijn taak als voorzitster om de vrouwen verder op te leiden in alle modules.”

Tijdens de tweede editie van de Leiderschapsschool, die dit jaar plaatsvindt, zullen de gediplomeerden van vorig jaar de deelneemsters mee begeleiden. De school verwacht 60 producentes uit 7 Fairtrade-gecertificeerde cacaocoöperaties.

Latijns-Amerika

In Latijns-Amerika hebben in Guatemala 109 vrouwen uit zes producentencoöperaties met succes de opleiding afgerond bij de ‘School voor de economische verantwoordelijkheid en leiderschap van Guatemalteekse vrouwen’ (oktober 2018).

In El Salvador vonden al drie sessies plaats. Dat leidde niet alleen tot positieve resultaten voor de meer dan 100 deelneemsters, maar leverde ook een handboek op dat het makkelijker maakt om de vormingen in andere landen over te nemen. Binnenkort vindt de volgende sessie plaats in de Domicaanse Republiek.

“Vorming volgen bij deze School was een prachtige ervaring. Ik heb er nieuwe vaardigheden geleerd, maar ik leerde vooral om mezelf naar waarde te schatten en mezelf graag te zien zoals ik ben,” vertelt Ana Beatriz Ramírez López, lid van de koffiecoöperatie Ciasfa uit Guatemala.

Meer weten

Producentennetwerken

Meer lezen

Internationale dag van de Jeugd: een verhaal uit Nicaragua

Meer lezen

Genderprogramma's binnen Fairtrade

Meer lezen