Fairtrade systeem

 

Fairtrade hanteert een certificatiesysteem om het naleven van de principes van eerlijke handel te garanderen. Enerzijds voor de producenten uit het Zuiden die de Fairtrade standaarden naleven, anderzijds voor alle schakels in de handelsketen die erop volgen.

Centraal in het systeem staan de Fairtrade premie en de gegarandeerde minimumprijs. Maar Fairtrade gaat om meer dan enkel prijzen: de Fairtrade standaarden, die bepaald worden door Fairtrade International, leggen ook criteria op voor ecologische landbouwmethodes en sociale arbeidsvoorwaarden. Producenten krijgen ook toegang tot vorming om de problemen waarmee ze worden geconfronteerd het hoofd te kunnen bieden: hun coöperatieve besturen, hun productiviteit verhogen, de teelt diversifiëren, milieuvriendelijke landbouwmethodes aanleren, zich aanpassen aan klimaatverandering, ...

Fairtrade heeft vandaag enkel betrekking op landbouwproducten. De bekendste zijn bananen, koffie, thee en vruchtensap, maar ook rozen en katoen zijn hier een onderdeel van. Er bestaat ook eerlijke handel voor handgemaakte producten. Fairtrade is niet actief op dit domein. In België kan je bijvoorbeeld terecht bij Oxfam Wereldwinkels voor meer info hierover. 

Meer weten:

De mensen

Lees meer

Fairtrade Belgium

Lees meer

Producenten & hun netwerken

Lees meer

Commerciële partners

Lees meer

Het Fairtrade label

Lees meer

Certificering & controle

Lees meer

Impact & verandering

Lees meer