Leg bio in je winkelkar

Je kent vast het biolabel met het groene blaadje. Natuurlijk is dat niet het enige label dat milieuvriendelijke productiemethoden garandeert. Er bestaan verschillende labels voor biologische en ecologische producten. Over het algemeen verbiedt een biolabel elk gebruik van kunstmatige (chemische) meststoffen, chemische (of synthetische) pesticiden of genetisch gemodificeerde organismen. Sommige biolabels, zoals het EU-label (met het groene blaadje), bekommeren zich ook om het welzijn van de dieren. In die gevallen moedigen de regels de boeren aan om rekening te houden met de noden van de dieren.

Biologische landbouw produceert voedsel met uitsluitend natuurlijke grondstoffen en processen. Dat resulteert over het algemeen in een beperkte milieu-impact. Biolandbouw stimuleert:

  • verantwoord gebruik van energie en natuurlijke hulpbronnen
  • het behoud van de biodiversiteit
  • de bescherming van het regionale ecologische evenwicht
  • een vruchtbaardere bodem
  • het behoud van de waterkwaliteit

Fairtrade ♡ Bio

Fairtrade moedigt producenten aan om te kiezen voor een biologische productie. Zo ligt de Fairtrade minimumprijs hoger als de producent ook biogecertificeerd is. Hierdoor heeft meer dan de helft van de Fairtrade katoen-, bananenen koffieproducenten beide certificaten. In België is 70% procent van de Fairtrade gecertificeerde producten ook biologisch gecertificeerd.

Links: producten met de dubbele bio en Fairtrade certificatie op internationaal niveau

En het sociale aspect van het bioverhaal?

Hoewel de producent over het algemeen een hogere prijs krijgt voor biologische producten, heeft het EU-biolabel op zich geen sociale doelstellingen. In tegenstelling tot Fairtrade houdt het geen rekening met de werkomstandigheden en de verloning van de boer.

Het Biogarantie Label integreert dan weer het lokale aspect, door te eisen dat het hoofdingrediënt van een product in België wordt geproduceerd. Bovendien is het een van de weinige biologische labels die zich uitspreken over de prijs die de boer krijgt: ’De vergoeding voor de boer is gebaseerd op de productiekosten en impliceert een correct salaris en investeringsmogelijkheden. Biogarantie vzw engageert zich om een prijsberekeningsmodel te ontwikkelen voor elke sector …’