10 Eerlijke weetjes over Fairtrade bananen


In België eten we elk jaar ongeveer 90.000 ton bananen. Maar hoeveel weet jij eigenlijk over dit heerlijke en veelzijdige fruit?

1. Ongeveer één op vier bananen die in België verkocht worden, zijn Fairtrade

Dat komt neer op ongeveer 16.200 ton. Je vindt Fairtrade bananen in bijna alle supermarkten, zoals zoals Delhaize, Carrefour, Aldi, Lidl, Colruyt, en in je lokale biowinkel. Je herkent ze aan het blauw-groen-zwarte Fairtrade label!

2. De Fairtrade premie voor bananen bedroeg in 2018 € 758.000

Bovenop de gegarandeerde minimumprijs, ontvingen bananentelers en -arbeiders in 2018 een Fairtrade premie van € 758.000. De Fairtrade premie is een extra bedrag dat naar een gemeenschappelijk fonds gaat voor boeren en plantagewerknemers, om hun sociale, economische en ecologische omstandigheden te verbeteren. Kom hier meer te weten over producenten.

 

3. Gebruik bananenschillen om jeukende muggenbeten te kalmeren

De volgende keer dat je een banaan schilt, check je misschien even of je beten hebt... de schil van de banaan bevat namelijk een ontstekingsremmend middel.

4. Bananen vormen de ruggengraat van de economie van veel landen

De bananenhandel is de hoeksteen van de economie van heel wat landen in het Zuiden, met een geschatte wereldwijde exportwaarde van 7 miljard dollar. Ze zijn ook het basisvoedsel voor miljoenen mensen.

5. Ongeveer 2 op 3 van alle Fairtrade bananen die in België verkocht worden, zijn bio

De meeste Fairtrad de bananen die je in winkels vindt, hebben ook een bio certificatie. Je vindt nu ook al een tijdje bananen die enkel het Fairtrade label hebben. Dat betekent niet dat ze het milieu niet respecteren, integendeel. Fairtrade normen omvatten, naast sociale en economische criteria, een hele reeks criteria die rekening houden met ecologie en respect voor de natuur.

6. Is een banaan een fruit, kruid of boom?

Het is een kruid én een vrucht! Bananen zijn verre familie van gember, en worden geclassificeerd als ‘kruidachtige plant’. Geen boom dus, want wat op een stam lijkt, is eigenlijk geen stam. Het zijn bladeren die stevig rond één enkele stengel gewikkeld zijn.


7. Bananen hebben massa’s voordelen voor je gezondheid

Bananen zitten boordevol kalium, wat helpt om je hartfunctie en bloeddruk te reguleren. Kaliumrijk voedsel helpt je bloeddruk te verlagen en beschermt tegen onder andere hartziekten. Je kan ook heel wat gezond lekkers maken met bananen: bekijk hier onze recepten.

8. Waar komen bananen vandaan?

Oorspronkelijk kwamen bananen uit Azië, maar tegenwoordig komen ze van over de hele wereld. 90% van alle Fairtrade bananen worden geproduceerd door boeren en werknemers in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Er zijn momenteel 25.000 bananenboeren en plantagearbeiders in het Fairtrade-systeem werkzaam, in 173 gecertificeerde producentenorganisaties.

9. 47% van de wereldwijd geteelde bananen zijn Cavendish

Er zijn heel wat verschillende soorten bananen, maar bijna alle bananen die naar de westerse wereld worden geëxporteerd, zijn Cavendish-bananen. De populariteit van verschillende soorten bananen is veroorzaakt door ziekten. Toen de Gros Michel-banaan, de favoriet in de jaren 1950, praktisch werd weggevaagd door een schimmel die bekend staat als ‘de ziekte van Panama’, kozen boeren voor de Cavendish-banaan.

10. Last but not least: je kan bananenschillen gebruiken om je schoenen te laten stralen

De kalium in bananen is een belangrijk ingrediënt in schoensmeer. Schil eenvoudig je banaan en gebruik de binnenvoering van de huid om over je schoenen te wrijven. Poets daarna op met een zachte doek.


Gebaseerd op een artikel van Heather Nicholson voor Fairtrade Foundation, aangevuld met data van Fairtrade Belgium.

Meer weten

De Fairtrade banaan

Lees meer

Ben jij zo eerlijk als een Fairtrade banaan?

Lees meer

Eerlijke verhalen uit Peru

Read more