Week van de Fair Trade 2020

Heb je onze geheime missies gevolgd sinds 3 mei? Vraag je je af wat er aan de hand is? Dan is het nu tijd om je een antwoord te geven *tromgeroffel*…  8 mei is World Fair Trade Day! Daarom zetten 5 belangrijke gebouwen létterlijk het belang van een eerlijke wereldhandel in de spotlights.

Op 8 mei vieren we de internationale dag van de eerlijke handel, World Fair Trade Day. Overal ter wereld wordt actiegevoerd voor een andere wereldhandel, eentje waarin sociale rechtvaardigheid centraal staat. Dat hebben we ook in België gedaan: in Gent, Leuven, Antwerpen en Brussel dompelden we gebouwen for one night only onder in lichtrijke afbeeldingen van bananen, koffie, chocolade en katoen.

Zo zetten we letterlijk de schijnwerpers op de meest symbolische producten van eerlijke handel en vragen we aandacht voor de sociale rechten van de producenten. Want wanneer we het hebben over duurzaamheid, is de sociale factor er eentje die vaak over het hoofd gezien wordt.

Eerlijker is duurzamer. Armoede kan nooit duurzaam zijn. Nergens ter wereld. Toch is het een plaag die nog steeds blijft woekeren. De producenten van het lekkers dat we elke dag eten of gebruiken (zoals cacao, bananen of koffie, maar ook melk of non-foodproducten zoals katoen), kunnen dat helaas beamen.

De oorzaken van milieu- en mensenrechtenschendingen in productieketens, zoals het inzetten van kinderarbeid en ontbossing bij de productie van cacao en het overmatig gebruik van pesticides bij de productie van bananen, zijn vaak te herleiden tot het feit dat boeren gedwongen worden om in extreme armoede te leven. 

De switch maken naar een écht duurzame economie en samenleving, kan enkel wanneer sociale onrechtvaardigheid in de wereldhandel structureel wordt aangepakt. Het recht op een leefbaar inkomen voor producenten moet centraal staan in het debat over duurzame ontwikkeling.

Het goede nieuws is dat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan een duurzame samenleving. Burgers, bedrijven, middenveldorganisaties en overheden - iedereen kan een rol spelen. Verbind de goede schakels, en je bouwt een positieve dynamiek waar duurzaamheid echt zin krijgt. Omdat eerlijker duurzamer is. Vandaar ons motto: #connectwhatsgood.

Leer meer

Gent geeft van katoen

Lees meer

Straffe koffie op de VUB

Lees meer

Going bananas in Leuven

Lees meer

Een chocoladereep zo groot als het MAS

Lees meer