Dankjewel om mee te doen!

Dankjewel om mee te doen aan onze wedstrijd voor Week van de Fair Trade! We nemen in de week van 19 oktober contact op met de winnaars.  Zij zullen willekeurig worden gekozen uit degenen die alle antwoorden juist hebben opgelost.

Hoor jij erbij? 

  • Fairtrade werd gesticht in 1988 omwille van een ineengestorte wereldmarktprijs van koffie.
  • Velen van jullie helpen mee aan de ontwikkeling van Fairtrade in België (dankjewel!) en daarom is meer dan 1 op 4 bananen Fairtrade gecertificeerd!
  • Fairtrade betekent niet biologisch, maar veel landbouwers zijn dubbel gecertificeerd en daarom is 70% van de Belgische producten ook biologisch gecertificeerd. Veel andere producenten passen hun landbouwpraktijken aan om deze doelstelling te bereiken, met milieu- en financiële voordelen als gevolg (de ontvangen Fairtrade premie is dan ook hoger).
  • Dit is vast een verrassing, maar slechts 10% van de CO2 uitstoot van een product is gerelateerd aan transportemissies, en daarvan is 40% afkomstig van de reis tussen de winkel en het huis van de eindconsument.
  • Er zijn meerdere verschillen tussen Fairtrade en labels zoals Rainforest Alliance. Het juiste antwoord hier is dat alleen Fairtrade het probleem van duurzame prijsstelling echt aanpakt. Fairtrade is het enige label dat een minimumprijs garandeert wanneer de marktpijs daalt, naast de hoogste, niet-onderhandelbare premie die exporteurs betalen aan de coöperaties om te investeren in duurzamere, meer efficiënte landbouwpraktijken en gemeenschapsprojecten.

Vergeet niet...

Duurzame keuzes maken kan op heel wat verschillende manieren! Enkele voorbeelden:

  • Drink Fairtrade koffie op kantoor (dankzij de inzet van jouw organisatie) EN thuis tijdens het telewerken! Alle Fairtrade koffies vind je hier.
  • Wanneer je gaat winkelen: maak de duurzame klik! Kies voor Fairtrade, bio en lokaal, da's de lekkerste match. Ontdek hier alle Fairtrade producten.
  • Steun lokale horeca die werkt met respect voor mens en planeet. Bijvoorbeeld door lokale, Fairtrade en bio producten te serveren en door inspanningen te doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen/compenseren.

 

Meer informatie over onze campagne vind je hier.