Kiezen voor lokale landbouw

#Supportyourlocals

Lokaal kopen betekent ook de lokale economie ondersteunen. Je stimuleert de economie waaraan je zelf deelneemt, als burger en consument. Bovendien: met smaken van hier, op onze bodem geteeld, maak je je smaakpapillen vaak eens zo blij. Sommige producenten kunnen zich geen biologische certificering veroorloven. Daar zijn vele verklaringen voor: hun bedrijf is te klein, te jong … Maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat zo’n producent produceert op een manier waar jij het liefst ver vanaf blijft. Velen doen aan doordachte landbouw: ze werken met respect voor de natuur en de dieren, binnen de grenzen van hun eigen mogelijkheden. Ga eens op bezoek bij deze boeren, je ontdekt vlak bij huis lekkernijen die je nooit had verwacht!

Door te kiezen voor korte keten of rechtstreekse aankoop sta je direct in verbinding met de producent. Zo kan de boer zelf zijn prijs, productiemethode en aanvoer bepalen. Met zo'n transparant systeem wordt hij een echte ambassadeur voor zijn product. En jij krijgt als consument verse, hoogwaardige producten rechtstreeks van de boer. Je hebt nauwelijks kilometers afgelegd, je vermijdt een berg verpakkingsafval en je ondersteunt de plaatselijke economie. Dus: als je verse producten kan kopen, die dicht bij huis geteeld zijn met respect voor de natuur, aarzel dan niet!

Sommige labels, zoals Biogarantie, combineren lokale en biologische landbouw. Voor groenten en fruit staat 'lokaal' bovendien gelijk aan seizoensgebonden eten. Zo zijn Belgische aardbeien in december vervuilend, omdat ze dan in verwarmde serres groeien. Vervuilender zelfs dan aardbeien uit een verder gelegen streek waar ze wel in het seizoen zijn. Anderzijds is het in de eerste plaats al niet ecologisch om producten van veraf te kiezen als je ze ook dicht bij huis kunt vinden. Kijk dus altijd na hoe een product tot stand komt. De productiemethode heeft vaak een grotere ecologische voetafdruk dan het transport. 

Alles wat van ver komt vermijden, is dat de juiste aanpak?

Over de hele wereld maken mensen zich steeds meer zorgen over de klimaatverandering: 8 op de 10 beschouwen die als een grote bedreiging voor hun land. Het bewustzijn over de enorme impact van onze voedingskeuzes op onze ecologische voetafdruk groeit helemaal terecht. Maar wat kan jij doen om de voetafdruk van jouw ontbijt, lunch en diner echt in te perken?

‘Eet lokaal’ is een vaak gehoorde suggestie. Maar hoewel het intuïtief steek lijkt te houden - transport veroorzaakt inderdaad uitstoot - is dit niet altijd een goed advies. Lokaal eten zou een significante impact hebben als het transport verantwoordelijk was voor een groot deel van de CO2-voetafdruk van voeding. Dat is het niet: bij de meeste voedingsmiddelen veroorzaakt het transport minder dan 10% van de totale CO2-uitstoot.

Zelfs bij transport over lange afstand stijgt de milieu-impact van ingevoerde producten niet noemenswaardig, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.

Een voorbeeld...

Fairtrade rozen uit Kenia hebben een kleinere ecologische voetafdruk dan Nederlandse rozen, hoewel ze met het vliegtuig komen. Hoe dat kan? Dankzij de hoge Oost-Afrikaanse temperaturen is energievretende verwarming overbodig in de Keniaanse rozenkassen.

Let op wat je eet én hoe het tot stand komt

Producten die van ver komen (of een deel ervan) van je menu schrappen, heeft maar een heel licht effect op het milieu. Terwijl het de variatie in je voedingspatroon wél serieus beïnvloedt. En dan hebben we het nog niet over de smaak (denk aan specerijen zoals peper, kaneel ...).

In de tabel hieronder zie je voor een reeks producten de belangrijkste stappen in de productieketen met hun aandeel in de totale CO2-uitstoot. Wil je jouw ecologische voetafdruk verminderen? Let dan vooral op wat je eet en hoe het tot stand komt, niet alleen op het land van herkomst. Maak dus een geïnformeerde keuze! Je kan perfect gevarieerd eten zonder de zorg voor de aarde en de mens uit het oog te verliezen.

Ook zonder een ware revolutie in je eetgewoonten kan je duurzamer gaan eten: denk bij het winkelen aan het ‘ideale trio’ en je hoeft jezelf geen enkel pleziertje te ontzeggen!