#Eerlijkalseenfairtradebanaan

Hoe eerlijk is een Fairtrade banaan?

Een Fairtrade banaan is eerlijk, omdat ze garanties biedt aan producent én consument. Je banaan is traceerbaar tot aan de plantages waar ze groeien: zo kan je te weten komen waar je rechtstreeks hebt bijgedragen aan een beter inkomen voor de producent. Ze garandeert ook dat de producenten en de mensen die op plantages werken, genieten van alle voordelen van Fairtrade. Ze kunnen dankzij jouw aankoop rekenen op een gegarandeerde Fairtrade minimumprijs. Op die manier zijn ze verzekerd van vaste én betere prijzen voor hun bananan. Daar bovenop komt een Fairtrade premie, waarmee de coöperatie in hun gemeenschap kan investeren. Denk bijvoorbeeld aan scholen of ziekenhuizen.  

SAMENWERKEN IN COÖPERATIEVES

Kleinschalige boeren moeten zich organiseren. Zo kunnen ze samen investeren en hebben ze een betere onderhandelingspositie op de wereldmarkt. In het geval van plantages met werknemers moet het bestuur transparant zijn, en moet de organisatie voldoen aan de economische, sociale en milieustandaarden van Fairtrade.

MINIMUMPRIJS

De coöperatieves krijgen voor hun bananen altijd de Fairtrade minimumprijs, die gebaseerd is op de kosten van een duurzame productie. Lager dan die prijs worden de Fairtrade bananen niet gekocht. Ligt de marktprijs hoger dan de Fairtrade minimumprijs, dan wordt natuurlijk de marktprijs betaald.

SOCIALE ÉN MILIEUCRITERIA

De basis voor Fairtrade is milieuvriendelijke teelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante, democratische werkwijze in de boerencoöperaties. Op plantages met werknemers moet er sprake zijn van transparant bestuur. Er spelen ook andere factoren, zoals respect voor de vrijheid van vereniging, en luisteren naar stem van werknemers.

FAIRTRADE PREMIE

Per doos bananen (13-14 kg) wordt er 1 dollar extra betaald aan de coöperatieves en plantages. De boeren en plantagewerkers beslissen democratisch hoe deze premie geïnvesteerd wordt, bijvoorbeeld in het verbeteren van productietechnieken, medische zorg en onderwijs. 

Zelf aan de slag met eerlijke bananen?

Wil jij je eigen eerlijke bananenactie organiseren? 

Download dan hier de affiches, brochures en receptenkaarten van deze campagne.

Waar kan je Fairtrade bananen kopen? 

Je vindt Fairtrade bananen in bijna alle supermarkten en voedselwinkels. Het kan zijn dat je ze niet direct spot, maar het zwarte, groene en blauwe label is nooit ver!

Voor Fairtrade bananen kiezen maakt een verschil. Fairtrade wil omstandigheden creëren waarin producenten een eerlijk inkomen verdienen en hun toekomst zélf in handen kunnen nemen. Consumenten die voor Fairtrade bananen kiezen, spelen daarbij een sleutelrol. Want hoe hoger de verkoop van eerlijke bananen, hoe meer voordelen dat oplevert voor de bananenproducenten. Fairtrade bananen vind je in de meeste supermarkten: check dus zeker of je een zwart-groen-blauwe label op je banaan ziet!

Creatief met bananen

Bananen zijn één van de meest populaire vruchten ter wereld, en heel wat mensen kunnen zich geen ochtend voorstellen zonder. Anderen eten graag dan weer graag een banaan als vieruurtje...  Go bananas en ontdek onze recepten hieronder.

Bananenbrood

Ontdek het recept

Choco-banaansmoothie

Ontdek het recept

Banana Pizza

Ontdek het recept

Chocolate & banana monkey tails

Ontdek het recept

Lees meer

De Fairtrade banaan

Lees meer

10 eerlijke weetjes over Fairtrade bananen

Read more