Fair Card Awards

We geven zelf het goede voorbeeld door tien bekende Belgen te bedanken met een Fair Card tijdens de lanceringspersconferentie van onze campagne. Die campagne heeft als motto ‘We are all Fairtraders!’, om te benadrukken dat we allemaal een drang naar fairness hebben en er meer van willen in onze samenleving. Van Hare Majesteit de Koningin en Nic Balthazar over Amir Bachrouri tot Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir, allen namen ze een Fair Card in ontvangst voor hun specifieke bijdrage tot meer sociale rechtvaardigheid. Ze tonen aan dat we allemaal Fairtraders zijn.

Hare Majesteit de Koningin

Nyagoy Nyong’o, CEO van Fairtrade International, bracht donderdag samen met onze directeur een bezoek aan het koninklijk paleis. Als Pleitbezorgster van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, nam Hare Majesteit de Koningin een Fair Card in ontvangst, als erkenning voor haar engagement voor de meest kwetsbaren.

Meryame Kitir

We delen tijdens #weekvandefairtrade graag een Fair Card uit aan Meryame Kitir, Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid. Ze zet zich als minister in voor meer fairness, in het bijzonder voor kwetsbare groepen in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Haar meest recente vraag om ervoor te zorgen dat iedereen wereldwijd toegang heeft tot het COVID vaccin, verdient respect en de nodige aandacht. Iets wat wij graag mee in de kijker zetten! 

Éliane Tilleux

We delen graag een kaart uit aan Éliane Tilleux, sinds oktober 2020 de allereerste vrouwelijke voorzitter van De Kamer. Het parlement staat symbool voor het democratisch systeem. Het is de plaats waar belangrijke dossiers worden besproken en staat er garant voor dat alle belangengroepen in ons land worden vertegenwoordigd. Ook in het Fairtrade systeem is democratie belangrijk: het is één van de basisprincipes van het systeem van eerlijke handel.

Lucie Morauw - Youth for Climate

Youth for Climate zijn echte Fairtraders, en dat zetten we tijdens #weekvandefairtrade graag in de verf met een Fair Card! Ze slagen erin om duizenden mensen te mobiliseren voor een krachtig klimaatbeleid. Denk maar aan alle jongeren die meestappen in de klimaatmars dit weekend. Climate justice gaat hand in hand met social justice: het zijn twee zijdes van dezelfde medialle.

Nic Balthazar

We geven deze #weekvandefairtrade graag een Fair Card aan Nic Balthazar! Naast film- en televisiemaker is hij ook één van de oprichters van VZW De Klimaatzaak. Samen met 58 586 burgers spanden ze een rechtszaak aan omdat België zijn klimaatbeloftes niet nakomt, en na 6 jaar strijd kregen ze dit jaar gelijk. Daarnaast wil Nic met zijn Klimaatbetoog ook vooral positieve energie brengen in een verhaal dat al te vaak in negatieve termen wordt verteld. 

Amir Bachrouri

Jongeren hebben het tijdens corona niet makkelijk gehad: online les volgen, niet kunnen afspreken met vrienden... Dat vroeg een enorme mentale inspanning. We willen jongeren deze #weekvandefairtrade een Fair Card geven, voor hun moed en doorzettingsvermogen. Amir Bachrouri is als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad de stem van deze jongeren, en neemt de Fair Card in ontvangst. Hij nam het de hele coronaperiode op voor hen, met onder andere een brief aan minister van Onderwijs Ben Weyts en interviews in De Afspraak.

Pierre Kroll

Pierre Kroll is huiscartoonist bij Le Soir, en neemt maatschappelijke thema's kritisch onder de loep. Cartoons kunnen op een speelse manier thema's op de agenda zetten, informeren en bewust maken. Pierre Kroll zet zich ook in voor sociale rechtvaardigheid en fairness op andere manieren, door bijvoorbeeld samen te werken met de Franstalige koepel van Noord-Zuid organisaties CNCD. Hij is niet bang om buiten de lijntjes te kleuren, dus daarom deze Fair Card!

Els Hertogen

Al enkele decennia zet 11.11.11 zich in voor een betere wereld. Ze strijden voor meer sociale rechtvaardigheid op thema's zoals migratie, klimaat, conflictrijkdommen en duurzame landbouw. De afgelopen tijd heeft de koepel een transformatie doorgemaakt. Els Hertogen, directrice, schreef er het boek 'Van liefdadig naar rechtvaardig: 11 stemmen over de toekomst van internationale solidariteit' over, en neemt de Fair Card in ontvangst!

UNIA

UNIA is een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen stimuleert. UNIA streeft naar een inclusieve en gelijke participatie van iedereen in alle maatschappelijke domeinen, en waakt over de naleving van mensenrechten in België. Iedereen die zich binnen België gediscrimineerd voelt of getuige is van discriminatie, vindt bij UNIA een aanspreekpunt. Eén van de meest recente campagnes van UNIA was over de discriminatie van personen met een handicap, iets wat jammer genoeg in België schering en inslag is. Els Keytsman en Patrick Charlier zijn de huidige directeurs van UNIA, en nemen de Fair Card in ontvangst!

Marie-Pierre Nyatanyi Biyiha

Marie-Pierre Nyatanyi Biyiha staat aan het hoofd van de vzw Djaili Mbock. Deze Belgische van Rwandese afkomst zet zich in voor de strijd voor vrouwenrechten, met bijzondere aandacht voor migrantenvrouwen en hun socio-professionele integratieproces. In 2016 schreef ze mee aan het boek Purielles, dat het verhaal volgt van twintig vrouwen van Afrikaanse afkomst die in België wonen. Ze vertellen over de moeilijkheden die ze ervaren, maar vooral over hun weg naar succes en sociale erkenning. Voor haar investering tegen discriminatie en voor een vertegenwoordiging van vrouwen van de Afrikaanse diaspora in België, verdient zij een Fair Card. Want de strijd tegen discriminatie en vóór gendergelijkheid zijn essentiële elementen van sociale rechtvaardigheid.

Aboudramane Traoré

Maak kennis met Aboudramane Traoré! Hij is sinds 2018 de export- en duurzaamheidsmanager van CAYAT, een landbouwcoöperatie in Yakasse-Attobrou. 

David Mendez

David Mendez is een Belgisch-Peruaans muzikant die in een vorig leven... economie studeerde. Vandaag heeft hij een andere droom: dat de wereld de muziek van zijn band Chicos y Mendez zal ontdekken. David ging in 2019 met Fairtrade naar Peru en pleit sindsdien voor Fairtrade als alternatief voor conventionele handel.