Trading fair to tackle climate challenges : The Coffee Case

Laten we stoppen met de "blah blah blah" en zorgen voor een degelijke toekomst voor koffieboeren!

 

Iedereen hartelijk dank voor jullie aanwezigheid op dit koffie-event!

Het was een prachtige middag dankzij de geweldige keynotes van Jean-Pascal van Ypersele en Lucie Morauw (Youth for the Climate) en de zeer interessante gesprekken met de koffiesector, waar Xavier Rombouts, Charlotte De Vroey, Guillaume Bergiers, Theo Starmans, en ook van Fairtrade Internationals' koffiespecialist Monika Firl en Quaility Officer Pison Kukundakwe van de koffieproducentencoöperatie ACPCU in Oeganda.

 

Oneerlijke handel kan immers nooit duurzaam zijn

De klimaatuitdagingen waarmee koffieboeren te maken krijgen, tonen duidelijk de impact van klimaatverandering aan. In het bijzonder voor zij die zorgen voor ons voedsel en voor de grondstoffen die wij elke dag consumeren. Boeren die produceren voor de internationale markt waar prijzen veelal worden bepaald door speculatie, hebben des te meer te leiden onder het veranderende klimaat, wat resulteert in nóg meer onzekerheid en armoede. Vandaag leven meer dan 800 miljoen mensen in armoede, waarvan het grootste deel op het platteland woont in Latijns-Amerika, Azië en Afrika en leeft van de landbouw. Eerlijke handel kan de vicieuze cirkel van armoede doorbreken.

Het is in het belang van bedrijven en supermarkten om hun activiteit te bestendigen, zodat we in de komende jaren allemaal nog een van onze favoriete dranken kunnen proeven.